CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Friday, December 30, 2011

WISHLIST 2011.tercapai ke idok?

Salam..hye followers and readers sekalian..

sedar tak sedar dah nak 2012 dah kita ni kan.. eh today anniversary mak n ayah...happy 30th anniversary mak ayah..love u ..both...soooooo much much much :)

oraittt..

dolu2 ingat lagik, mase nak masuk 2011 aritu...saya ada wat wishlist la sket..ala..korang pon mesti ade jugak kan.apekate kite semak dulu skit2?

hehe...berikut adelah entri WISHLIST 2011 saya

JOM BUAT SEMAKAN.hehe..


1. menjadi hamba ALLAH, anak, anak murid, kawan, teman , kenalan n ofkos lah secara amnya (skema-.-''), menjadi manusia yang lebih baik yer...yg nie mmg kire standard lah kan...huhu

komen: oraito.. yang nie haruslah sambung setiap tahun sampai bila2 k?heee...


2. menyiapkan tesis secara rempit dan drift.kau dah tade mase bnyk ikin oi...lagi 5 bulan aje nak grad nih.huhu..tapi...nak buat tesis yg sgt bkualiti, lemak berkrim disukai ramai so that dapat A dalam penyelidikan sains ini. 12 JAM KREDIT OK TESIS I...takut nk mmbayangkan...

komen: alhamdulillah...berjaya siapkan si baju hijau ni...lega sangat2..cuma nak publish artikel tesis kat Malaysia Journal of Nutrition ni la kena wat salah 1 wishlist 2012 lak..insyaALLAH...amin...hehee..



3.kurangkan dibuli, lebihkan membuli.eh, x x..haha...kurangkan dibuli.sy salu aje dibuli emosi oleh orang.....ngaaaaa...menci tul kan...actually sy nie jenis malas nk amik port.sakit hati pun xde lame2 tapi masalahnye....org ingt sy senang dibuli. sbb dalam hati ade taman.tapi sebenarnye sy xsuke pembuli..sbb pembuli sgt 'dalam hati ade tong sampah'...

komen: alhamdulillah..berjaya jugak.rasa nya tahun 2011 saya memang jadi totally lain la.bebas.hahah actually sebab sibuk dengan final year projek n so on..tapi one of the thing is , saya benci la orang yang buli emosi saya tuh.ingat saya senang ke nak buli2..last2 saya tengok orang yang buli saya tuh stress sepanjang 2011 ni.kejam plak ase.hehe... sorry ya.saya tak pernah suruh pun, kamu yang pilih..



4. membesar dengan lebih sihat dan kuat .yer2..sye mahu tambah berat badan saya...n ketinggian...boleh .dgn menggunakan kasut wedges .haha..sy siap di katekan ketot tahu ..153.5 cm..rendah sgt ke?

komen:adoiyai..serius saya rasa saya nye berat dah bertambah lah..adoiyai..kalau dulu sekitar 2009 n 2010 berat badan sangat la tak ideal..macammnae la nak jadi nutrition.but now.alhamdulillah BMI pon dah jadi ideal.normal senormal normalnya.nak2 after grad ni.makan cukup, idup pun gembira di samping keluarga dan orang tersayang..alhamdulillah sangat2:) pasal tinggi?eh lantok la..dah tak boley tinggi lagi dah...but now memang asek pakai wedges la ..dah terbiasa 'tinggi' :p

5. Graduation day-wait for me....sy nak grad tahun nie.doakan saya tau kawan2...jubah konvo saya kaler pink...hehe....i like..sgt barbie la pink2 ni..terbayang hello kitty.haha...

komen:orait..dah tak payah nak bayang2 because..i did it!!!!!alhamdulillah...berjaya pakai jubah konvo kaler pink pada hari yang sepatutnya..hepi sangat2 plus terharu...

6- saya tak mahu cepat sangat melatah kalau ade orang buat naya pada saya.saya nak jadi lebih cool walaupun saya tahu saya sangat cengeng dan sikit2 mahu kol cakap, maaakkk ade orang buli kin.padahal orang tuh kau cume perlu lempanglempang buat lempeng je dengan ayat disaster kau je die mmg akan terkedu.

komen: masih cengeng sket2 nak wat cammano..hati tisuuuuuuuuuuu.....*pangggg tapi tahun ni baru saya perasan..saya jarang nanges sebab benda tak sepatutnya..lau nanges sebab tesis ke..itu normal beb..hehehe..



7-mahu buat semua orang kesayangan gembira selaliiiii..eh, selaluuuuu....

komen:insyallah..masih....heee



8- mahu jadi muslimah yang lebih baik...dari segi amalan terutamanya...huhu..umur makin bertambah oi.....sedar2 lah sikit...tapi suke suke suke.tahun nie besday saye jatuh pada 17 Ramadhan...bersamaan nuzul Alquran....huu.....

komen: insyallah..nak teruskan untuk 2012 n seterusnya...kalau umur panjang..aminnn...



9- jadi lebih tidak selebet. secara senang, kemas lah sikit.haha

komen: haha...tak berani nak komen lebih2...biar orang2 yang kenal saya lah menilai.boleh??haha

10- jangan lagha lagha.apetah lagi blur blur.

komen: haha...adoiyaiiii....blur tuh cam dah kurang sket.lagha nih, geram jugak pada diri sendirik.kadang-kadang tuh kalau buat kerja tak sedar jam kul brapa...adoiii...kena teruskan lagi wishlist ni gamoknya..haha

korang caner?tercapai ke idok?ate pegila belek2 wishlist 2011 korang sana.lekas.heehe

but ..please ea korang..please jangan masuk toilet pukul 11.59mlm 31/12/11 sebabnya...ini bukan mistik...tapi faktor durasi masa..tahu??..takut tahun depan baru korang kluar k???????hihik...just a simple joke..tanak gelak sudeehhh..wekk:p


apekatehati:still pikir apa la wishlist 2012 ni..ermm 3k la kut, kawen, kereta, kerja gomen. eh.teruknya, xde bnda lain ke.hahaha.....next time next time k,bai.kuikui....


salam.

Kate hatiku,

Saturday, December 24, 2011

OPTIMIS! coz everything's gonna be okay :)




kita sambung satu persatu, sebab akibat,
tapi tenanglah, mata hati kita kan lihat
menuntun ke arah mata angin bahagia
kau dan aku tahu jalan selalu ada.


salam.




Kate hatiku,

Friday, December 23, 2011

MATANG.

salam...hye followers and readers sekalian..

ini kawan-kawan saya mase di naim.jumpa masa majlis kawen kawan satu sekolah, cik along fizah, i mean, puan hafizah.hehe..bila tengok kad dorang....nampak la nama pengantin
hafizah n hafiz..terbaik..kalau ashikin?ashik ke?ade ke orang nama ashik?haha..

tapi sebabkan kami datang awal, pengantin belum bersiap lagi .adoi..saya dan cik shake plak kena balik sebelum petang.maklum la kena lalu jambatan tuh.bila petang sesak pulak..dahtu ujan plak..kesudahan nya..pengantin malu nak bergambar dgn kitorang..adoii...

tapi..wat ever pun tahniah along...sempat cilok gambar dari kawan yang sempat bergambar dengan pengantin..mintak izin amik ye kak ain...along!!xsangka kamu dah kawen..suka kacaw kamu sebab kamu suka pukul saya..tak sangka semalam pun saya still kena pukul jugak bile sakat kamu...haha..tak berubah perangai kamu yang comel tu...tapi bila dah akwen ni muka kamu nampak macam matang je....

bagai pinang dibelah dua....n kamu cantik sangat2...semoga berbahagia hingga akhir waktu.

eh kawan2 cakap lau saya pakai macam ni nampak muka lebih matang.betul ke??

haha secara jujurnya, saya rasa takde maknanya..sebab orang tetap akan cakap saya baru abes spm.phew...

kadang-kadang saya rasa adik lelaki saya sebenarnya dah tertukar umur dengan saya.why?sebab die baru 18 tapi muka dah macam 23...tapi saya plak?oh ok bagi balik umurkuuuuuu (mode xsedar diri da tua).okbai.=_='

salam.




Kate hatiku,

Sunday, December 18, 2011

CANTIK.

salam, today nak bercakap pasal,

Cantik.

perkataan yang selalu sangat kita guna.siapa yang tibe2 tak tahu cantik tuh ape (bagi yang dewasa) memang kau tak reti melayu, ops, tak reti cakap bahasa melayu, kan lebih sopan. hehe... sedar tak sedar, kita selalu sangat pakai perkataan ni kan..nak cakap semua bnda pun kite jelaskan pakai perkataan cantik, start dari manusia, benda2 hidup dan jugak benda2 tak hidup.

oraito.

kita selalu dengar, orang cakap cantik tuh subjektif kan .orang cakap setiap orang rasa definisi cantik bagi diri masing-masing adalah berbeza, bukan?tapi sedar tak sedar kita ni manusia sangat tak adil.contoh, kite lebih sayang dan cinta pada benda yang cantik berbanding yang hodoh,sebagai contoh, bunga.bunga cantik kan, tapi kita terlupa, yang baja yang menjadikan bunga tuh cantik adelah yang tak berapa cantik, sebagai contoh, baja dari najis binatang.

got it?

nak wat macammana, nama pun insan.lupa.kita selalu lupa kan, yang ape yang tuhan cipta semua memang cantik, even kalau tak berapa pun, mesti ade hikmah nape DIA jadikan camtuh.contoh, macam baja tadi la kan. yang tak boleh blah nya, sekarang rasa ramai sangat sanggup ubah ciptaan ALLAH untuk jadi cantik.sebagai contoh, cucuk botox, pakai susuk.nauzubillah.kan?lupa ke yang pada akhir nya nanti, kita akan dikapankan dengan kain putih yang sama, dikuburkan dengan tanah kubur.mane ade dari kapan jenis sutera pun,or tanah kubur campur diamond, takde pun.

yang tuh satu hal, kadang2 kita selalu aje sedih dan iri hati bila mana kita ter, ter ok.terbandingkan diri kita dengan orang yang cantik.jangan la cakap tak pernah (kalo tak pernah tuh mungkin sebab korang memang dah cantik)..betul tak.kadang2 kita tak perasan tau, kita cakap, 'eh apsal aku tak cantik macam ornag tuh ha?cantik nya dia , ramai minat kan, berpusu2 orang masuk minang dia..jelesnya aku'.helo, tak boleh macam tuh ye. ALLAH dah buat cantik dah kut, kita tak tahu, mungkin orang yang kornag kate cantik tadi, pening nak pilih siapa die nak terima,tayah tengok jauh, tengok cite tentang dhia aje.haha...

oleh itu, pegang la pada prinsip:

katakan pada hati kita bahawa dia memang lebih cantik tetapi saya lebih bersyukur dengan apa yang ada.itulah sebaik-baik tanda kita sentiasa bersyukur dengan kurniaan ALLAH SWT.

'inilah saya, beginilah saya dan inilah apa adanya saya' akuislam.

renung2kan dan selamat beramal.pesanan untuk diri sendiri juga.

apekatahati: takde yang kekal cantik kecuali zat yang kekal abadi, ALLAH swt.


Kate hatiku,

Wednesday, December 14, 2011

::no title::

salam..malam ni nak buat entri yang sangat pendek aje.nak ucap tahniah kat semua orang. nak cakap saya bahagia sangat (Sebenarnya tumpang bahagia) bila tengok kawan2 sebaya da bertunang, berkahwin, on da way nak jadi mummy, malah da ada yang dah jadi mummy..baby comel2 n sihat plak tu.alhamdulillah...saya hepi sangat2 n syukur sangat2..:)

doa saya, harap kebahagiaan dan keberkatan akan sentiasa melimpahi kita semua..n kita semua berada dalam lindunganNya selalu..






saya?






hehe..sebab saya tahu 'dia' yang dah tertulis di luh mahfuz untuk saya tu..sedang siapkan diri, macam saya jugak la..insyaALLAH..incik jodoh, saya harap awak pun tengah doa perkara yang sama sekarang.jum sama2 doakan oke..




apekatahati: ya ALLAH..jaga 'dia' tak kira di mana 'dia' berada ^^ amin..

salam.

Kate hatiku,

TIPS MAKAN SECARA SIHAT DI RESTORAN FASTFOOD.

Salam...today nak share benda berilmiah la sikit ingatnya..

oraitoo...as we all know..ramai antara kita yang suka sangat-sangat mengunjungi n makan kat restoran fast food kan?sama jugak.saya pun especially masa student dulu..pegi jugak la kfc, mekdi, pizza, kenny rogers la ape..tapi time duit lebih sket aje..kalo tak takdenya..biasanya untuk buat cam reward kat diri sendiri aje..so apepon bersederhana lebih baik..okey..kat sini saya nak share sket panduan makan kat restoran fastfood or makanan segera ni ok?tips sihat la atenya..hehe...

1. Hindarkan daripada mengambil makanan yang bergoreng. Pilihlah hidangan yang dibakar atau dipanggang. contohnya kan..kat kenny rogers ayam die memang panggang la..

makan ni mase gi kenny rogers..sedapnya.huhu

2. Jika anda memesan makanan yang digoreng, buang lebihan minyak yang terdapat padanya dengan cara mengesat dengan tisu serapan. kan dia ade aksik tisu tuh kan.n kalo ade kulit tuh macam contoh ayam goreng, elakkan makan kulit ayam tu..banyak tau lemak.n pilih bahagian yang kurang lemak macam bahagian dada instead of kepak ayam..

tengok, sihat kan bunga liesa pilih makanan kat kepsi..hehe

3. Kalau piza plak..kalau boleh tu..pesan piza yang mengandungi cendawan, bawang dan lada hitam berbanding dengan sosej ataupun daging. macam sup cendawan n roti garlic..pon sedap jugak..nyam3..

din n kakdayah mase kitorang p mkn piza sama2- pizza hut taman bendahara pc^^

4. Sekiranya memakan salad, seboleh-bolehnya elakkan daripada dressing seperti mayonees dan lemak sayuran yang lain. Pilih sayur dan buah-buahan segar dalam salad.

5. Jangan sekali-kali menambah garam pada makanan kerana kebanyakan hidangan dihasilkan mengikut kadar garam yang telah ditetapkan. sebab actually diorang ni pun ade nutritionist sendiri n most of their food memang ade nutrition facts jugak senanya..jadi tayah la nak modified jadi tak sehat plak k?hehe

anis kat kepsi jgk..ini gambar hiasan btul ni.hehe

6. Minta susu skim atau susu rendah lemak, jus buah-buahan atau sekadar air putih bgi menggantikan susu kocak serta minuman bergas seperti lazimnya.

saya dan lily^^ di domino

7. Sebagai penambah perisa di dalam kopi yang anda pesan, gunakan susu rendah lemak dan bukannya krimer mahupun gula.

8. Elakkan daripada memakan kek, pastri dan pencuci mulut yang ternyata tinggi dari segi kalori dan kadar lemak.

9. Last but not least..makan la ramai2 sebab nanti kemungkinan untuk makan dalam kuantiti banyak tuh akan bkurang...n lagipon boleh rapatkan hubungan silaturrahim kan..hehe...


model2: my lovely fwens ;)

Hopefully tips ini membantu anda dan saya.enjoy!Salam.

Melayukini.net - Kawal dan awasi pemakanan anda sekarang kerana Malaysia merupakan negara yang mempunyai masalah obesiti antara yang terbesar di Asia. Insyallah..

Sumber: Wanita Sihat | Koleksi Kesihatan & Riadah Melayukini.net




Kate hatiku,

Tuesday, December 13, 2011

ONGOH KAWEN.

Salam...
phew (lap peluh kat dahi)..lama tak update..tapi macam nak update tapi sibuk sangat.boleh tak?

pada 25/11/2011, seorang budak nakal iaitu, abang saya incik azizul akhirnya telah selamat diijabkabulkan dengan pilihan beliau...kak hazirah dari baling kedah.tayah ayat nak newspaper aje..huhu...

lalu kitorang naikla ke kedah mengikut peta malaysia...alhamdulillah semua berjalan lancar termasuk majlis perkahwinan pada 26/11/2011 n majlis kesyukuran belah umah kitorang kat pengkalan chepa kelate...10/12/2011

akad nikah: 25/11/11





oke jangan cakap pape..hahaha tau2..pink sebenanya xsesuai untuk ongoh (padahal saya pun sama -_-)

majlis perkahwinan , baling, kedah 26/11/11





majlis kesyukuran aka sambut menantu 10/12/2011


ini majlis kat belah kelate..tapi saya tak sempat amik gambar banyak..sangat busy sebab tak cukup kakitangan..saya sangat sekeleh dan sebarai...saya tahu itu...tapi saya sempat menculik bebudak yang comel untuk mencover rasa stress sebab terlalu letih..haha...budak2 tersebut adelah..

akif 'fiz fairuz'

dan


sha al koreaoh, saya memang 'pencinta kanak-kanak' jika irwansyah 'pencinta wanita'... -_-


sudahla incik dslr aka ayah sofea tidak pulang..maka takde la gambar2 iye...saya macam nak pengsan on dat day tapi happy..sebab sume dipermudahkan..alhamdulillah..mak la paling kesian..tak duduk pun...ulang alik situ sini...huhu...

papepon selamat pengantin baru ongoh n kak zira..semoga berkekalan hingga akhir waktu..tolong bagi saya seorang lagi anak sedara cepat2 ya! ^^.

p/s: gambar tak banyak sebab dalam kamera balong n kakti...bila la boleh amik ni..huhu

salam.



Kate hatiku,
Blog Widget by LinkWithin