CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Wednesday, December 14, 2011

TIPS MAKAN SECARA SIHAT DI RESTORAN FASTFOOD.

Salam...today nak share benda berilmiah la sikit ingatnya..

oraitoo...as we all know..ramai antara kita yang suka sangat-sangat mengunjungi n makan kat restoran fast food kan?sama jugak.saya pun especially masa student dulu..pegi jugak la kfc, mekdi, pizza, kenny rogers la ape..tapi time duit lebih sket aje..kalo tak takdenya..biasanya untuk buat cam reward kat diri sendiri aje..so apepon bersederhana lebih baik..okey..kat sini saya nak share sket panduan makan kat restoran fastfood or makanan segera ni ok?tips sihat la atenya..hehe...

1. Hindarkan daripada mengambil makanan yang bergoreng. Pilihlah hidangan yang dibakar atau dipanggang. contohnya kan..kat kenny rogers ayam die memang panggang la..

makan ni mase gi kenny rogers..sedapnya.huhu

2. Jika anda memesan makanan yang digoreng, buang lebihan minyak yang terdapat padanya dengan cara mengesat dengan tisu serapan. kan dia ade aksik tisu tuh kan.n kalo ade kulit tuh macam contoh ayam goreng, elakkan makan kulit ayam tu..banyak tau lemak.n pilih bahagian yang kurang lemak macam bahagian dada instead of kepak ayam..

tengok, sihat kan bunga liesa pilih makanan kat kepsi..hehe

3. Kalau piza plak..kalau boleh tu..pesan piza yang mengandungi cendawan, bawang dan lada hitam berbanding dengan sosej ataupun daging. macam sup cendawan n roti garlic..pon sedap jugak..nyam3..

din n kakdayah mase kitorang p mkn piza sama2- pizza hut taman bendahara pc^^

4. Sekiranya memakan salad, seboleh-bolehnya elakkan daripada dressing seperti mayonees dan lemak sayuran yang lain. Pilih sayur dan buah-buahan segar dalam salad.

5. Jangan sekali-kali menambah garam pada makanan kerana kebanyakan hidangan dihasilkan mengikut kadar garam yang telah ditetapkan. sebab actually diorang ni pun ade nutritionist sendiri n most of their food memang ade nutrition facts jugak senanya..jadi tayah la nak modified jadi tak sehat plak k?hehe

anis kat kepsi jgk..ini gambar hiasan btul ni.hehe

6. Minta susu skim atau susu rendah lemak, jus buah-buahan atau sekadar air putih bgi menggantikan susu kocak serta minuman bergas seperti lazimnya.

saya dan lily^^ di domino

7. Sebagai penambah perisa di dalam kopi yang anda pesan, gunakan susu rendah lemak dan bukannya krimer mahupun gula.

8. Elakkan daripada memakan kek, pastri dan pencuci mulut yang ternyata tinggi dari segi kalori dan kadar lemak.

9. Last but not least..makan la ramai2 sebab nanti kemungkinan untuk makan dalam kuantiti banyak tuh akan bkurang...n lagipon boleh rapatkan hubungan silaturrahim kan..hehe...


model2: my lovely fwens ;)

Hopefully tips ini membantu anda dan saya.enjoy!Salam.

Melayukini.net - Kawal dan awasi pemakanan anda sekarang kerana Malaysia merupakan negara yang mempunyai masalah obesiti antara yang terbesar di Asia. Insyallah..

Sumber: Wanita Sihat | Koleksi Kesihatan & Riadah Melayukini.net




Kate hatiku,

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin