CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Saturday, October 31, 2009

++welkem >>baby sya++

salam...

kali nih nak kasik bercerite la kegumbiraan sy...ok before dat...nih maksue n paksue sy...mksue pegnant mase nih...


mase knduri kawen along...so lam bulan 5 cmtuh....xleh handle siap posing kat pelamin..sweet couple la drg nih.....pastuuuuu

taraaaaaa......

baby sya....weeeee....nih la baby yg lam perut mksue td...same x muke ngn drg?mcm pksue kut....heeee......

::WAN NUR BATRISYIA BINTI WAN AHMAD BAHARIN::

wan ok....wan msti kna ade...mmg laa...da kate kturunan sy..lalallaala~(ayat taleh nk handle).by d way kami da lame nk ltk nme nih..mmndgkan nme mama die pon balQis..papa die baharin so cari la nme 'b' jugeee...:D hehehe...maksd BATRISYIA..bijak ..kebijakan mcm tuh..NUR cahaya la....heee~n wan tuh..kturunan kami laa..lagi nk tnye ke...wuuu....so chaya kbijakan camtuh la....

dis is my new kazen k....weeeee...cumil la beliau...siyes....ase nk picit2..geram tul...

die lahir...27 ceptember aritu...ALHAMDULILLAH....tp kan...tencen sungguh la akak baby..punyela kakak tggu mase raye aritu tanak kua..alih2..26hb mlm akak naik bas dtg KL..pukul 1 pagi tuh juge la kamu nak kua yer...aiyok...hahaha..tapela baby..walubagaimne pon kamu tetap cumil di hatiku..kakak da xcabar2 nak balik nih nk dukung kamu...XD...

wuuu....kpd mksue...thniah sbb dapat lahirkan baby dengan selmat..semoga cepat cihat tau..skang ngah pntang kat umah...kepade paksue.....dah2 la tue..asek dmm je rndu kat baby sya n mksue!moh kite balik klantan bile ekin abes final..ayuhhhh!haha...

jum kite tgk proses2 baby sya ngantuk....lalalala..dan trus zzzzzZZZzz...hahaha~

mase nih..mate baru layu2...hahaha


nih da tutup sikit2....alaa...ngntuknye.....hahha...suke tgk baby tdo...



nih lak da tdo da sbnrnye...


tp mate die mmg mcm tuh pksu ckp..org2 tua ckp...tdo2 kancil...hehee...mate tebukak cikit...mak ckp mcm tdo org bijak la..kncil kn bijak..ala....ingt x cite kancil ngn buaye kat tv tue...dulu2...''kau jaaaangan kancil'' ngeee....amiin....hehehe.....


ololo....nyenyak pule baby sya tdo....huhu....zoom2...mate die..

last sekali...tdo lah die selama berejam2..baby kan..tape....tayah bace buku utk paper sp..mikrob n komunikasi...waaaaaaaaaaaaaa (T.T)....

oke ....biakan caye tdo.....huhu....

''tak tin...cile bace uku yer...nk exam ni....wuuuu....''

p/s: sapik, kak kin da bjaye dapat gmbar baby sya..n upload lam blog.kamu lah nih asek xingt kasik gmbar kt kak kin...adehhh.....XD


++kate hati eiykinsshi: bile la nk abes final nih..tolongla da rindu sgt nak balik umah..nak dukung baby sya..nk kacaw dak lia wat kje cekola lagi..nk kaco abg n kakak n adik...n paling pntg rndu nk borak2 ngn mak..ayah..nk naik keta ayh yg drift tuh..wawawawawa...pasnih insyallah ade baby baru lagi..kak long sy dah pegnant..sy bakal jd cik sue..insyallah..amiiinn++

:)

Friday, October 30, 2009

++pesakit jiwa ilang++

KUALA LUMPUR: Rumah Pesakit Jiwa PJ di Petaling Jaya meminta bantuan orang ramai mengesan seorang pesakitnya yang hilang selepas mengikuti rutin joging di Taman Aman, Petaling Jaya sejak tiga minggu lalu.

Azirul Hizal Sulong, 37, yang sudah enam tahun mendapatkan rawatan di situ hilang sejak 7 Oktober lalu selepas terpisah dengan kumpulannya ketika melalui sebuah bulatan.

Penjaga rumah sakit itu, Shihabuddin Mohd Junaidak, 30, berkata ketika kejadian kira-kira jam 7 pagi itu, dia bersama 10 pesakit melakukan aktiviti riadah.

“Saya hanya sedar Azirul terpisah dengan kumpulan selepas mendapati seorang pesakit kurang ketika sampai di tempat yang ditentukan.

“Saya bersama beberapa penjaga lain cuba mencarinya di sekitar kawasan berkenaan tetapi gagal,” katanya yang datang ke Balai Berita, di sini, semalam.

Orang ramai yang ternampak Azirul diminta menghubungi ketua penjaga rumah sakit, K Peru di talian 016-3957859 atau Shihabuddin di talian 012-3506775.

Menurutnya, ketika kejadian, Azirul memakai seluar pendek paras lutut dan berbaju t dengan jalur memanjang.

“Kami turut mencari dia di beberapa kawasan di ibu kota namun masih gagal sehingga kini,” katanya yang membuat laporan polis di Balai Polis Sea Park pada 8 Oktober lalu.

Shihabuddin berkata, Azirul seorang yang pendiam, lebih suka bersendirian dan tidak mengganggu orang lain.

“Orang ramai yang ternampak Azirul diminta menghubungi ketua penjaga rumah sakit, K Peru di talian 016-3957859 atau saya di 012-3506775,” katanya.

sumber: my metro

++kate hati eiykinsshi: tatotnye.....waaaa.....jgn la terjumpe...KL nih..kalo die dtg lawat2 ktsn cammne.......wuuuuu...cape2 yg ternpk or ade mklumat sile hubungi yg kat ats yer...mne la tau die blagak normal..kowg baek punye borak2 ngn die...weee++

:)

Thursday, October 29, 2009

++Hanya Kerana Sebutir Kurma++




Selesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniat
ziarah ke mesjidil Aqsa.

Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma dari
pedagang tua di dekat mesjidil Haram.

Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihat
sebutir kurma tergeletak didekat timbangan.
Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahim
memungut dan memakannya.

Setelah itu ia langsung berangkat menuju Al Aqsa. 4 Bulan
kemudian, Ibrahim tiba di Al Aqsa.
Seperti biasa, ia suka memilih sebuah tempat beribadah pada
sebuah ruangan dibawah kubah Sakhra.
Ia shalat dan berdoa khusuk sekali. Tiba tiba ia mendengar
percakapan dua Malaikat tentang dirinya.


"Itu, Ibrahim bin Adham, ahli ibadah yang zuhud dan wara
yang doanya selalu dikabulkan ALLAH SWT,"

kata malaikat yang satu.

"Tetapi sekarang tidak lagi. doanya ditolak karena 4 bulan
yg lalu ia memakan sebutir kurma yang jatuh dari
meja seorang pedagang tua di dekat mesjidil haram," jawab
malaikat yang satu lagi.

Ibrahim bin adham terkejut sekali, ia terhenyak, jadi selama
4 bulan ini ibadahnya, shalatnya, doanya dan mungkin
amalan-amalan lainnya tidak diterima oleh ALLAH SWT
gara-gara memakan sebutir kurma yang bukan haknya.

"Astaghfirullahal adzhim" Ibrahim beristighfar.

Ia langsung berkemas untuk berangkat lagi ke Mekkah menemui
pedagang tua penjual kurma.
Untuk meminta dihalalkan sebutir kurma yang telah
ditelannya.

Begitu sampai di Mekkah ia langsung menuju tempat penjual
kurma itu, tetapi ia tidak menemukan pedagang
tua itu melainkan seorang anak muda. "4 bulan yang lalu saya
membeli kurma disini dari seorang pedagang tua.

kemana ia sekarang ?" tanya Ibrahim.

"Sudah meninggal sebulan yang lalu, saya sekarang meneruskan
pekerjaannya berdagang kurma" jawab anak muda itu.

"Innalillahi wa innailaihi roji'un, kalau begitu kepada
siapa saya meminta penghalalan ?".
Lantas ibrahim menceritakan peristiwa yg dialaminya, anak
muda itu mendengarkan penuh minat.

"Nah, begitulah" kata ibrahim setelah bercerita,

"Engkau sebagai ahli waris orangtua itu, maukah engkau
menghalalkan sebutir kurma milik ayahmu yang terlanjur ku

makan tanpa izinnya?".

"Bagi saya tidak masalah. Insya ALLAH saya halalkan. Tapi
entah dengan saudara-saudara saya yang jumlahnya 11 orang.

Saya tidak berani mengatas nama kan mereka karena mereka
mempunyai hak waris sama dengan saya."
"Dimana alamat saudara-saudaramu ? biar saya temui mereka
satu persatu."
Setelah menerima alamat, ibrahim bin adham pergi menemui.
Biar berjauhan, akhirnya selesai juga.
Semua setuju menghalakan sebutir kurma milik ayah mereka
yang termakan oleh ibrahim.

4 bulan kemudian, Ibrahim bin adham sudah berada dibawah
kubah Sakhra.

Tiba tiba ia mendengar dua malaikat yang dulu terdengar
lagi bercakap cakap.
"Itulah ibrahim bin adham yang doanya tertolak gara gara
makan sebutir kurma milik orang lain."
"O, tidak.., sekarang doanya sudah makbul lagi, ia telah
mendapat penghalalan dari ahli waris pemilik kurma itu.
Diri dan jiwa Ibrahim kini telah bersih kembali dari kotoran
sebutir kurma yang haram karena masih milik orang lain.

Sekarang ia sudah bebas."


Pada hadits yang lain beliau bersabda; ‘Siapa yang merampas hak orang Islam dengan sumpahnya, maka Allah mewajibkan dia masuk neraka dan mengharamkannya masuk surga.. Seorang laki-laki bertanya, walaupun sedikit ya Rasulullah? Nabi menjawab, walaupun sebatang kayu sugi.’ (Riwayat Muslim).


++kate hati eiykinsshi: So...as a conclusion.. berhati-hatilah dgn makanan yg masuk ke tubuh
kita, sure x halal?bukn dari segi ingredients je tau...yg tuh ofkos kna alert..sy sbg nutritionist to be..galakkan sume bace label mknn n pmknn k.hehe..kite juge kna tau..org tuh halalkan x.. lebih baik tinggalkan bila
ragu-ragu..hee...dats y papepon..biasekan la ckp..halalkan la mkn mnum sy...++

:)

++ingatkah kamu.....++

salam..

sedihnye abg izrie da nk tgglkan KTSN..Di kesempatan nih...kami JAKSA2 nak mntak maaf kat abg izrie kalo ade wat salah silap..siap post kat blog nih..hehe....thnx abg izrie sbb sudi tolong kami spnjg kami jadi JAKSA.n sudi layan kerenah kami..t kami dtg KDO kite p mkn same2 yer (abg izrie blnje..wuuu..sempat aje..)..nih lagu utk abg izrie..kami tujukan khas...nk kawen t jgn lupe jemput kami...:D (Perlu ke state???).....



teringat akan kisah lalu

yang kita lewati

terasa indah

sejuk terasa di dalam sanubari

walau luka sempat singgah

hadapi bersama

bahagia slalu di hatiku

kini hilanglah sudah kisah

tinggallah kenangan

saatnya luka menghampirimu dengan

segala janji

berikan sudah semua

atas nama cinta

hapuskan cinta kita

[chorus]

ingatkah kamu saat kita bersedih

ingatkah kamu saat kita bahagia

ingatkah kamu janji bersatu

demi kasih sayang kita

menempuh hari esok berdua

[chorus2]

ingatkah kamu saat kita bersedih

ingatkah kamu saat kita bahagia

ingatkah kamu janji bersatu

demi kasih sayang kita berdua

ingatkah kamu saat kita bersedih

ingatkah kamu saat kita bahagia

ingatkah kamu janji bersatu

demi kasih sayang kita

menempuh hari esok berdua

.....


(ingatkan kami yer abg izrie...:D )

Kami berlari2 di pantai....huhu...(kami mmg knk2 riang...)


++kate hati eiykinsshi: kami ADMIN, FELO2,JAXA2 & semua akan rindukan kamu abg izrie..maafkan salah silap kami yg cumil nih yer abg izrie..thnx sbb da bnyk tolong n layan kerenah kami sepanjang abg izrie kat sini....kepada incik izrie fadzli selamat bertugas di KDO..kami sygkan kamuuu...Best of luck.....jumaat nih last..sesape yg ase ade wat silap kat abg izrie opis ktsn ..sile g mintak maaf skang...ngeeeee..++


abg izrie semangat gaye superman..:D

:)

Wednesday, October 28, 2009

++my cutey mutey bears+sinetron intan..???++


epi famili ....weeee
ni ella ngn bear misz nina nunny a.k.a nina choc...nina lagi bnyk bear kot....hahahaa...ter sesuai lak gmbar nih ngn lagu lam fullhouse nih...suke2...

Title: 곰 세 마리

곰세마리가 한집에있어
아빠곰 엄마곰 애기곰
아빠곰은 뚱뚱해
엄마곰은 날씬해
애기곰은 너무귀여워
히쭉히쭉 잘한다

곰세마리가 한집에있어
아빠곰 엄마곰 애기곰
아빠곰은 뚱뚱해
엄마곰은 날씬해
애기곰은 너무귀여워
히쭉히쭉 잘한다

Gom Se Mari Lyrics/ 3 Bears Song (a korean children song)

kom sema-ri-ga
han chi-be-yi-so
appa gom
omma gom
ae-gi gom
appa gommun tung-tung-hae
omma gommun nal-shin-hae
ae-gi gommun na bul-gwi-yo-wo
hishuk hishuk cha-rhan-da

entri nih ditulis sbb bosan oke...ehem2..sy de bear2.....nme die intan

umbrella...dulu pggil ella jer...tp skang pggil intan(tade kje la nih)

hahaa......nih satu lagi nme die rado..buddy sy kasik.adiah besday nih....baru2 nih...wawawa......thnx makcik suri a.k.a sue yg bucukk...hahaha..since yg ats nih nme intan so sy ltk la rado....alaa....mcm ni ha...cite ni....sinetron indon.....INTAN...mak n ayah suke cite nih...(sy pon....lalallaalala)......nih la cite tuh...bg sesape yg tatau......lalalaa..
suke citer nih..n watak intan tuh sgt tabah..wawawawa.....tp biase la indon..kjap2 buta la ilang ingtn la....pastu ilang anak la n sbgainye...layan jelaaa......hahahahaha.....tp da abes da citer nih..nih la rado n intan....dats y nme bear2 sy ltk yg tuh....hahaha....tade kje nye ashikin......


sweet kan dorang dua nih blakon...



aiseh..nk bace sP lah....g tulis blog lak..wawawa.....

++kate hati eiykinsshi:lagu LETTO:RUANG RINDU sgt sinonim ngn citer nih..sampai lam tom2bak....bile ankel aznil suh srg budak tecik nyanyi lagu..die ckp cmni ha....''ok pd kali ini sy akan mnynyikan sebuah lagu yg bertajuk..INTAN..'' japgi die g nynyi lagu letto tu ha....hahahahaa..:D++

:)


Monday, October 26, 2009

++daku ,kamu dan incik stress++

STRESS?????????????Setiap orang pasti akan rasa stress xpon penah la kan???… Kadang-kadang sangat-sangat stress.. ase cam nk je maki2 meja kerusi even pen printer pon jd mngsa...sekecik2 pen pon kamu ase nk patahkan...baling henset tuh msti da biase sume....hehehe...atau...Mungkin stress dengan sesuatu atau seseorang…???? Kadang-kadang sy pun tak tahu nak bagi nasihat macam mane kalau kawan2 tnye how to reduce stress, but..ni several tips la to manage your stress.. Hope you 'll gain sumthing from it.. :)

1. Cari sedikit privacy moment in every single day! Sebab kamu berhak untuk mendapatkannya….Kalau rasa terbeban dengan mana-mana keje @ insan..leave them for a while..ntah2 keje2 tuh pon tamo jugak kamu tgk die jap..asek mngadap diorg je.bosan gak die..hahaha

2. Ceriakan hari kamu ! Kamu kena tahu how to take your self lightly and your work seriously k..?? Haihh, kenapa perlu bebankan fikiran dengan SEMUA PERKARA yang jadi di sekeliling kamu…? Ermm..sebab..Matahari tetap akan bersinar hari esok walaupun kamu sudah tiada kan… :) ..Jadi, nikmatilah hari ini seadanya..

3. Berhenti….Fikir…Kira 1 sampai 10 bila kamu rasa macam nak ‘meletoppp’…Kira perlahan-lahan je tau… ;) tayah kot laju2.....

4. Bertenang.. Jangan rushing…Elakkan buat apa-apa keputusan ketika kamu stress… Sbb keputusan tu mungkin hanya berlandaskan emosi kamu semata-mata ..bukan aqal… Hmm, takut plak nanti kalau2 decision tu akan memudaratkan kamu plak..huhu.....

5. Senyum sokmo.. Bila kita senyum, susah nak rasa stress kan..Tak percaya..? Cuba lah…duk depan cermin tgk la snyuman kamu yg manis tuh.ceywah....hahahahah

6. Berbuat baiklah pada insan lain… Kurangkan perbuatan menyakitkan hati orang lain k.. klu tgk seseorang buat kamu stress, jgn tgk dia…jgn jgn kau menolak cintaku..tetibe nynyi lagu puspa pehal..nih la slh satu simptom stress k..haha..k sambung. Baik tgk org yg leh wat kamu tenang..cth:gmbar famili..haa..yg nih sy slalu lah wat...n Klu dengar kata-kata sum1 buat kamu stress, wat2 xdenga je.... Kalau membaca tulisan dia buat kamu stress, tak perlu la baca..adeyh..huhu...

7. Maafkan lah dia… Kadang-kadang orang tu tak sedar sikap dia menyebabkan kamu stress… Even, kalau still tak puas hati pun, tunggu masa yang sesuai untuk tegur dia k… Lapangkan dada untuk memafkan dia..Pasti stress kamu akan berkurang..semua org pon penah wat ksilapan..haaa...jgn nk ckp kamu x lak...hehehee~

8. Hug more… Kamu pasti akan rasa lebih tenang dan damai di hati kalau dapat peluk makhluk lain i.e your pet like kucing (meow2 bak kate atuk sy..hhaaha) OR seseorang i.e teman baik .. In fact, we all need hug..paling x pon...teddy bear kat bilik pon jd la...hahaha

9. Take a chance of love… Terapi yang selalu dekat dengan kita tapi kita selalu terlupa.. Eh!tp.... janganlah kecilkan skop kasih sayang ni… Definisi sayang itu luas .. Parents,siblings, abg, kakak,adik laki kamu yg mgkin kiut..atau adik pompuan kamu yg sememangnye comel..(lalalalala).. kawan-kawan, anak-anak @ pasangan kamu (kepada yang dah kahwin..) Their caring and our commitment to them adalah sumber kekuatan yang paling utama dalam hidup kita.. Haihhh, kamu tidak keseorangan lah di dunia ini.. Share your problems with them .. jgn pendam...kang meletop kang...sape la nk jwb...Kalau perlu, menangis je la..huhu..mnanges bes jugak kdg2....taleh juge asek blagak tabah...nk nanges tuh nanges jelaa.....haish....

10. Baca dan hayatilah ayat-ayatNYA…kalam DIA...pahami mksudNya.. Pasti kamu akan rasa tenang… Sangat tenang.. DIA sentiasa ada…Kita yang selalu lupakan DIA.. Yakinlah dengan janjiNYA … DIA takkan pernah uji hambaNYA dengan segala sesuatu yang berada di luar kemampuan hambaNYA … La Tahzan.. Ujian setiap orang berbeza kan.. Appreciate your self and every single challenges in your life..! Kamu insan terpilih untuk dugaan itu :) n take it as a challenge not as a problem ofkos.....(jgn la ngntuk dga prinsip sy nih...lalalala)


++kate hati eiykinsshi:DAH2 JGN TDO....hahahaha...

last words...bg lah rumus pressure:

force/area

so ...pk lah cmne nk turunkan pressure....hehehe..


slamat mncuba++

:)

Sunday, October 25, 2009

++miz 3 hermanas++

'' Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.......''


++kate hati eiykinsshi:mode arini>>rindu mak n ayah sbnrnye...(T.T) kin nak balik mak..ayah...

Ya Allah Kau jagalah mereka sebagaimana mereka mnjaga ku ketika aku masih kecil...++

++amiiin++

:)


Saturday, October 24, 2009

++rahmat ujian++


Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica
http://liriknasyid.com

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

c/o
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

c/o

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

repeat c/o 2x

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu


++kate hati eiykinsshi:waa..ase sakit kepale....ya ALLAH...tabahkan hati ku...++

:)




Thursday, October 22, 2009

++highly motivated!!hehe..++

''Aku lulus peperiksaan sebab aku pandai
Aku tak mendapat pekerjaan kerana memang penemuduga tu tak pandai menilai orang
Yang bersalah bukan aku, tapi mereka tu yang tak betul!
Anak-anak aku tak salah, yang salah adalah guru''

Bagaimana kita menilai sesuatu perkara yang berlaku pada diri ?ADAKAH KITE SERING MENGANGGAP HANYA KITA YG BTUL?????



Di dalam teori yang disampaikan oleh Julian Rotter 1966. Dia menyatakan manusia mempunyai tempat pengawalan dalam diri yang disebut locus of control di mana manusia akan menilai sesuatu secara internally (dalaman) dan externally (luaran). Iaitu jika secara internal (dalaman) - maka manusia akan menilai sesuatu yang terhasil dari suatu keadaan kepada dirinya sendiri.

Contohnya : Seorang pelajar yang mempunyai interna
l locus of control yang kuat - ia akan menyatakan bahawa dia cemerlang kerana usahanya sendiri yang bersungguh-sungguh. Manakala mereka yang mempunyai external locus of control yang kuat akan menilai secara luaran menyatakan - Aku lulus kerana bernasib baik, profesor itu yang menolong aku.

Sebagai orang yang beriman, di dalam al Quran sendiri menegaskan bahawa

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum sebelum kaum itu mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. (Surah Ar-Raa'd 13: 11)

Kita disuruh untuk mengubah diri kita dengan berusaha bersungguh-sungguh,Tidak disuruh menyalahkan taqdir. Kita tidak disuruh berterusan bersungut, merengus, menempelak apa yang sudah diiradahkan oleh ALlah.

(Iaitu) orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan ALlah dan kepada ALlah jugalah kami kembali.
Mereka itu ialah orang yang dilimpahi dengan pelbagai kebaikan daripada Tuhan mereka serta rahmat-Nya dan mereka itulah yang mendapat petunjuk hidayah-Nya.”
(Surah al-Baqarah, ayat 156 - 157).

Apa yang perlu ada pada diri kita, untuk berjaya, mengubah diri kepada yang lebih baik. Untuk memajukan diri, meningkatkan potensi dan keupayaan diri, kurangkan menyalahkan orang lain, alam sekeliling.

Biasanya yang terjadi kepada orang yang putus harapan, yang jiwanya lemah, akan mudah menyalahkan orang lain, mudah tunduk kepada keadaan. Dia mengharapkan orang lain memberikan nasihat tetapi di dalam masa yang sama dirinya tidak mahu berubah. Dan akhirnya terus duduk diam termenung, bersedih, memandang masa depan dengan cahaya yang kelam dan kabur.

Seseorang yang mempunyai internal locus of control yang kuat, tidak mudah mengaku kalah, apa jua kesilapan dan kegagalan tidak mudah dilemparkan kepada orang lain. Dia akan menunding kepada dirinya terlebih dahulu. ALlah adalah penguat kepada jiwanya. Dia berusaha untuk memperbaiki kegagalannya.

Dia akan berkata "Ya, aku gagal mungkin kerana hubunganku dengan ALlah tida
k kuat, aku tidak lebih bersungguh-sungguh, kegagalan bagiku sebenarnya adalah tapak untuk aku lebih berjaya, dan menjadikan aku lebih dewasa".

Dan begitulah jika kita mengambil iktibar dari teori Julian Rotter, sebenarnya pengendalian diri itu sudah lama dibayyinkan di dalam al Quran. Agar kita sentiasa bersungguh. Bahawa - kerosakan yang dibuat di alam ini adalah disebabkan oleh tangan-tangan manusia sendiri, bahawa penyebab kerosakan diri apabila dalam diri kita sendiri terlalu rapuh.

K
ita tidak mahu membinanya dari dalam. Kekuatan... benar memang akan hadir dengan sokongan kawan-kawan, dan alam sekeliling, tetapi bagaimana kita berubah, menanggapi sesuatu kesusahan datangnya dari diri kita sendiri.

Selamat berubah!

n ini ade tip2 untuk mbina keyakinan diri sket ..heeheheh....

firstly...

rancang dulu ape yg perlu kite patut wat..n then ttpkan matlamat...


pastu..senyumlah selalu..leh tenangkan jiwa n as sedekah juge....=)


dapatkan rehat dan tidur yg bkualiti..tp jgn la plak bhayakan diri atau menzalimi dri pulak....


sesekali leh la hiburkan hati dgn melakukan ape yg kite minat...hehehe


n then...tonjolkan pnmpilan dri yg kemas dan menarik..sesekali bgaya ape slhnye..hehehe


kawal berat badan tau at d same time n jgn terlebih mkn pule.kang obes sape nk jwb..amik mknn yg bkhasiat..amalkan gaye idup sehat..jgn isap rokok lak..bhaya utk kesihatan..huhuhu
..
.hehe


lakukan pemeriksaan kesihatn utk tau thp kshtn dri..nih ptg tau (mntang2 FSKB..lalala)


tenangkan fikiran daan relax kejap...penting kut ..tp tayah la relax sampai 5 6 jam kut...hahaha


mandi setiap ari..jgn malas mandi lak tau!huuu


jdilah dri sdrk n bgga dgn kemampuan dri..tayah nak tiru2 atau jd org lain.....kite adalah kite....hehe


jgn mnunjuk2 atau alim2 kucing



lakukan la kje yg diberikan atau stdy la seikhlas hati...



n yg pling pnting......bdoa lah kat DIA.....Selalu tau.....sbb DIA suka kalau kite mntak kat DIA......


kepada DIA kite dtg n kpd DIA kite kembali..huhuhu


++kate hati eiykinsshi: arap leh dijadikan panduan sepanjg musim xm nih...chaiyok sume!!++

:)





++final fantasy++

salam....waaahh..ase mcm mimpi lak..ase baru je masuk 3rd yer...da nak final sem 1 ke...wuuu...btul ke nih..ke fantasi sy je..hahaha...perlu ke...xsdar dri...huhu..smlm bile g amik slip masuk xm...baru la sy sdr. diri.hoho...la...26 hb tuh da dekat ke..leh x cmtuh..
haha....tolongla stdy nurul ashikin....huhu...
nih la slip sy yer.....hahaha beberapa maklumat harus dirahsiakan atas dasar tertentu....kui3.....

ok lah mls nk tulis bnyk.kna stdy nih.(bajet tui..)hahahaha,,,k kwn2 gud lak........chaiyok2!aja2 fighting!!!!


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



++kate hati eiykinsshi: semangatttttt!!!!++

:)


Monday, October 19, 2009

++owes @ my heart++

siyes bangga...weeee~

SMKA NAIM LILBANAT
Sekolah kluster kecemerlangan
anugerah2:
  • anugerah sekolah kluster kecemerlangan 2009
  • anugerah sekolah cemerlang 2008
  • anugerah sekolah bestari 5 bintang 2008
  • anugerah juara peringkat negeri kelantan (jpn) 2002-2004 (mase nih sy ade..lalalalala)
  • anugerah kualiti mnteri pelajaran 2000
  • anugerah sekolah harapan negara 1999
  • johan anugerah pencapaian PMR terbaik kebangsaan seluruh SMKA 2006 dan 2008

++kate hati eiykinsshi: Congratz!!i'm proud to be a naimian...huhu....rindu nye kat sekolaa..kwn2,cikgu2 sekola,warden2, ank2 warden..bgunan sekolah, sume lah sng citer..wuuuuuu..sampai ketemu..2015 nih ade reunion..TERBAEK..++

:)




Sunday, October 18, 2009

++only hope++


++kate hati eiykinsshi: nak blaja main piano lagu only hope......waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa(T.T) Cape nk ajar???????jgn la jd only hope jer......wuuuuu++

:)

Saturday, October 17, 2009

++bahaya!!mazhab kristian mirip islam++

nauzubillahi min zalik...
patutlah mcm2 bala turun kat indonesia.. malaysia, wallahu a'lam

Seumur hidup tidak pernah dengar tentang salah satu cabang MAZHAB KRISTIAN ini , amat menakutkan terutama bagi anak-anak dan mereka yang tidak mendapat pendidikan ISLAM secara formal. Minta kita dijauhi dari sebarang fitnah ini, amin...

Bahaya mazhab Kristian yg 'mirip' Islam - gambar
Sebuah sektsa dalam agama Kristian, cara peribadatannya hampir sama
dengan Islam. Sukar membezakan kristian gaya baru?
Saat Maghrib telah tiba. Belasan orang di Hotel Sahid Surabaya
itu bergegas sholat.. Semuanya berkopiah dan dipimpin

seorang imam. Jangan keliru,mereka bukan kaum Muslimin yang sedang
menunaikan kewajiban sholat Mahgrib. Mereka adalah jamaah Kristian Ortodok
kristian ortodok, sebuah sektsa dalam agama Kristian. Boleh jadi,
orang awam akan terkeliru sebab , sektsa ini memang sangat mirip Islam.Bukan saja
asalnya serumpun,Timur Tengah, tapi juga ritual dan tatacara
peribadatannya nyaris sama.Tengoklah saat mereka sholat.
Selain berkopiah dan dipimpin seorang imam,bila
berjamaah,juga memakai bahasa Arab. Rukun sholatnya pun hampir sama. Ada ruku'
dan sujud. Bezanya,bila kaum
Muslimin diwajibkan sholat 5 kali
sehari,penganut Kristian ortodok lebih banyak lagi, 7 kali sehari setiap 3 jam;
ma sin g-ma sin g dua rakaat. Mereka menyebutnya: sa'atul
awwal (fajar/shubuh) , sa'atuts tsalis(dhuha) , sa'atus sadis (dhuhur),
sa'atut tis'ah (ashar), sa'atul ghurub (maghrib), sa'atun naum (Isya'),
dan sa'atul layl (tengah malam).
Hal yang sama juga pada amalan puasa. Puasa wajib bagi orang
Islam dilakukan selama sebulan dalam setahun, dikenal dengan
shaumu ramadhan. Sedang pada Kristian ortodok disebut shaumil
kabir (puasa 40hari berturut-turut) yang dilakukan se kit ar bulan April. Jika dalam
Islam ada puasa sunah Isnin - Kamis, pada kristian ortodok dilakukan pada
Rabu dan Juma'at, dalam rangka mengenang kesengsaraan Kristus.
Selain sholat dan puasa, jamaah Kristian ortodok juga
mengenal zakat. Zakat, dalam ajaran Kristian ortodok, adalah satu
persepuluh dari pendapatan..


++kate hati eiykinsshi: Gambar2 ajaran kristian ortodok yg mungkin anda keliru.... jadi
berhati2laaaa kit a tentang ajaran kristian ortodok... hebah kan laaa pada kawan2
kiter...
Semoga kita semua berhati2...insyaALLAH++


wallahualammmubissa wab.........

sumber:fesbuk anis...heee~

:)

Friday, October 16, 2009

++tikus oh tikus++

salam.....

ngan ili can...n tikus...huhu...bukn sejenis kuih yer kat tgn ili...arap mklum

salam...nih sesaje je k download gegambar nih..supaya leh wt kenangan..location:lab analisis mknn.jbtn pemakanan dan dietetik.korg jgn la plak kate lab kami mknenye lab msk2..enggak mungkiiiin.....waaaaaaaaaaaaaaaa.....hehee...chaiyok2 nutri..walaopun nme kos kami..nutrition-pemakanan..jgn arap la nk main masak2 mcm krg pikirkan tu.....guess wat...?cian die..da gaye bnduan..huhu....

TIKUSSSS pon kami main tau....huk3.....adoi..lab nih mmg mnguji iman sy lah...



bau dia..waaaa...'WAAAAANGIIIIII'.... huhuhu....tp cedih gak mase tikus2 tuh nk dibunuh....pd awlnye beliau (tikus2 tuh ) akan kami belai dan manjakan selama lebih kurg seminggu...bg mkn bg minum....nih la umh die k....awl2 nih..nih c wailoon bajet cumil la tuuu.....weekkkk..=p


ili sile demo umah c tikus2 nih...snap2...ade air n pellet utk drg mkn

hehe...afta dat..bmula la episod sdih cite nih..yg mne....kamu harus meninggalkan kami..selamat tggal tikus2 ku.....en.razak (ppsp) siap kate apesal nih awk cam melankolik sgt.?sy dulu patahkan tgkuk tikus2 nih main2 je..adehhhhh..kejam jugak la incik razak nih..tp tape..niat utk blja..sepngj tempoh bermain2 ngn drg....da bape kali kut sy loya, nk muntah, sume ade..wuu tp thn je...

nih tikus grup kami n grup lain juge....yg 2 dr kanan tuh..grup kami nye la....


n then nih post2 yg tade kje btul.pdhl busuk kot kwsn tuh.hahaha..rela tuh.demi gmbr...

huhu..pas nih pjuangan dtruskan oleh kwn2 kami yg strusnye akn kringkan tikus2 nih lam oven..then blender..pastu wat analisis protein, air, lemak dan sbgainye...


niii....ermm...lu pk la sendiri (nabil et al. 2008)

finally.....huhuhu....apekaaa....waaaa


..BLENDER WEHHHHH!!!!!!!da gaye sejenis mknn je rupe die pastu..xsggup sebut.huhu....tuh jela nk post...jgn korg mntah plk masuk blog sy nih..lalalalalala~

++kate hati eiykinsshi:blh x wat bnda nih jd mknn lam FEAR FACTOR?????++

:)

Blog Widget by LinkWithin