CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Tuesday, May 25, 2010

++Kebahagiaan Dalam Perpisahan++

Shahir AF8 – Kebahagiaan Dalam Perpisahan

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta pasti

Chorus:
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur


Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya, apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan..


Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti
(ulang chorus)
Kebahagiaan.. dalam perpisahan..



Kate hatiku,

Sunday, May 23, 2010

++sy kna sabotaj++

salam...


kat sini sy nak info...

account fb n emel sy da kna hacked...

so da xleh access lagi ea....sy gune fb baru.....sy akn add korg....so..kalo ade pape yg dr fb lame eiykinsshi tuh..ignore jer...tuh bukan sy....huhu..sdeyh.... kepada org tersebut yg sabotaj sy tuh..sy taw kamu akn bace blog nie....sy x doakan yang buruk2 utk kamu..cume kalo kamu ade niat pape...sy arap kamu pk la bnyk kali..sbb sy bukan artis, penyyi ke plakon ke anak datok or pewaris tunggal mne2 syarikat... apetah lagi pemenang AF...sy x..kalo nk access kad kredit ke,visa ke paspot ke..sy xde sume tuh..buat rugi jew kaco sy..sy xkn bgi benefit ape2 pun kat kamu...

kwn2..tolong sy...sape2 ade cdgn...sgt 'sopan' utk hacked account fb n yahoo sy n tukar pasword smpai sy sdrk xleh buat pape kat account fb n yahoo sy...kamu sgt sopan kan...sgt99 sopan..sy arap kamu leh tukar balik acount sy jadi account sy balik.tenkiu....sy xmarah...sy doakan kamu berubah...

:( :(



Kate hatiku,

Thursday, May 20, 2010

++Jaga tepi kain orang,tpi kain sdrk ade kn?++

salam...

sesuai ke tajuk tu yer? Mebi anda sume tahu perumpamaan ‘jaga tepi kain orang’ ni kan. utk mereka yang tak paham elok rasanya jumpa ngan cikgu B.Melayu berdekatan.. Dalam dunia yang mempunyai berbillion manusia, ada pelbagai ragam manusia disekeliling kita. Ada yang becok, ada yang pendiam dan ada yang ikut-ikut sahaja. Semuanya ada karektor tersendiri kan?

eh,dah cam melalut plak.hurm ‘Jaga tepi kain orang’ tiada kaitan dengan kedai dobi atau pembuat kain songket apetah lagi batik. ‘jaga tepi kain orang’ boleh didefinisikan sebagai menyibuk , masuk campur dalam hal ehwal orang lain..mmg bniat nak jd PKHEM atau penolong knan Hal Ehwal MANUSIA...Xjadi kesalahan kot kalo ia mempunyai objektif yang baik. Sebagai contoh, dalam sebuah komuniti sifat ‘menjaga tepi kain orang’ perlu bagi menjaga keamanan dan keharmonian. Namun perlu mempunyai sempadan dan matlamatnya.
Berdasarkan pengalaman , sy rase kebanyakan hal ‘ menjaga tepi kain orang ‘ yang sering berlaku dalam komuniti adalah yang negatif. ni antara situasi ‘jaga tepi kain’ yang sering berlaku dalam komuniti kita mengikut a.zool :-

1. Mengkritik personaliti orang lain terutama individu yang sempoi dan tak pandai bergaya dengan pakaian mewah.. Kononnya tiada standard.. Mesti mau bergaya dengan pakaian yang mahal-mahal . Memang kecoh je .. Kalau bagi duit takpelah juga.. Ni dia pun asyik makan megi je.. Lepas tu nak tuang minyak pun selalu pinjam orang… Ini baru betul ‘biar papa asal bergaya’.. Cuba tengok apek-apek meniaga pakai baju pagoda pergi bank… Diorang pegi bank masuk duit beribu-ribu.. Yang pakai smart-smart siap bertie, nak keluar duit ASB.. Tu pun keluar RM50 je…Bukan tak boleh mengkritik penampilan individu tapi biarlah berpada.. Kadangkala mungkin mereka mempunyai sebab tersendiri untuk bergaya sempoi.. Kita perlu menerima hakikat bahawa bukan semua orang mempunyai personaliti dan gaya serupa.

2. Ada je PHD (perasaan hasad dengki) bila tengok kawan2 ke jiran ke beli barang mahal-mahal. Kalau setakat tengok je takpe lah juga. Ni siap canang cerita, bawa mulut kononnya jiran sebelah menang loteri dapat beli barang mahal.. Eh tolonglah.. Ni yang dikatakan buruk sangka.. n taleh pun tgk org senang..ade je yg xpuas hati..smpai satu2 hal org tuh kita tahu...kate benci sgt org tuh...tp hakikatnye, npk sgt ko care kat die...hahaha.....ko nak jadi die senanye kan..ckp jela....

3. Mulut jahat...cth:Orang bela kucing dikatakan bodoh. Mungkin diorang ingat membazir ha. Almaklumlah sebab ianya tidak memberi pulangan dari segi kewangan ( ini kucing kampung ye.. tak sesuai bertanding). Tapi sebenarnya perkongsian dengan kucing akan memberi banyak manfaatnya bagi yang membelanya.. Sekiranya tak suka dengan sesuatu janganlah mengkritik dengan cara yang tidak sepatutnya..


4. Mengkritik orang lain tapi sendiri pun tak leh pakai..Golongan HIPOKRIT ni sekiranya berjaya menguasai sesuatu komuniti mampu menjahanamkan organisasi. Mengkritik tanpa teladan tidak akan memberi makna. Sibuk je nak tahu hal orang lain tapi diri sendiri tak terjaga..sng cite..cubela blaja trime kelemahan n kekurangan org lain sebagaimana org lain trime prangai ko yg jht tuh...huhuh,.. Kalau anda pernah menonton filem ‘Mami Jarum’ mungkin setuju bahawa watak yang dilakonkan oleh ‘Rita Rudaini’ memang wujud dalam kehidupan seharian.


5. Sibuk nak berlawan dengan orang,jiran ke coursemate ke.. Lawan yang dimaksudkan bukanlah secara fizikal tetapi dari segi lagaknya. Orang sebelah pakai tv 42′ nak dilawannya dengan tv 51′ ( saiz tv tu sekadar tembak je..) .. Lama-lama duit pun kering. Setuju tak kalau saya katakan bahawa perkara ni selalu berlaku pada kaum bapa dimana isteri mereka cukup suka bertanding?.. Janganlah sy jd camtu.. nauzubillah...

Okay cukuplah setakat ini mengenai hal ‘jaga tepi kain orang’ yang agak negatif. Kalau nak cerita hal jaga tepi kain orang ni memang banyak sekali. Ini pun sedikit yang terlintas dan sekadar ingatan kepada anda dan diri sendiri agar sentiasa mengawal diri. Jangan sibuk ‘jaga tepi kain orang’ sehingga ‘kain sendiri berlubang di punggung’..
Sekian..




Kate hatiku,

Wednesday, May 19, 2010

++hanyut++

H.A.N.Y.U.T

BY: FAIZAL TAHIR


♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪


Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku

Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu

Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Repeat Chorus

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja



♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪



Kate hatiku,

Sunday, May 16, 2010

++my lil sofea zahRa++



salam..

arini saje je gatal tgn nak post gmbr2 ank cedara sy yang kiut nie..sdr xsdar..da sebulan lebih da dak piya nie...n pasni..die da nak lik kedah..da jarang la sy jumpe die..huhu




::name sy piya::
::tOmei x piya pakai reben...reben nie mami tuty yang blikan.....hehe::


::piya nantOk la...mak tok tgh dOdoikan piya::


nie lagu mak tOk selalu nynyi kan untuk piya

♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪


satu..satu..syg syg ALLAH..

dua..dua...syg RASULULLAH..

tiga..tiga..syg IBU AYAH...

1 2 3 syg semuanya....

♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪



pia paling suke wat mulut cmnie..cikcu , ibu n maktOk klasifikasikan nye sbg....mulut buwung...hee....



::weeeee..::


by d way....piya ade kawan...cikcue beli...nme die ebit....

::nie la ebit...::


tgk nie..piya pndai pegang botOl shushu sdrk taw...bOtol nie kaler pink ...cntek x?hihi


::cedapnye shushu nie..::



k lah piya da nantOk nie pas minum shushu...papai


glitter-graphics.com


Kate hatiku,



Thursday, May 13, 2010

++when i asked ALLAH++


I asked Allah to take away my pride.

Allah said,”No.” It is not for me to take it away but for you to give it up.”

I asked ALLAH to make my ugly face, beautiful.

ALLAH said, ” No.” It is your taqwa that matter and, your physical beauty is only temporary.”

I asked ALLAH to grant me patience.

ALLAH said, ” No.” Patience is a byproduct of tribulations: it isn’t granted, it is earned”

I asked ALLAH to give me happiness.

ALLAH said “No”. “I give you blessings, happiness is up to you.”

I asked ALLAH to spare me pain.

ALLAH said, ” No.” Suffering draws you apart from wordly cares and brings you closer to me.”

I asked ALLAH to make my spirit grow.

ALLAH said, ” No.” “You must grow on your own, but I will prune you to make you fruitful.”

I asked for all things that I might enjoy in life.

ALLAH said” No.” I will give you life so that you may enjoy all things.”

I asked ALLAH to help me L.O.V.E. others, as much as HE loves me.

ALLAH said. ” Finally you have the idea!”

What if ALLAH couldn’t take time to bless us today because we couldn’t take the time to thank HIM yesterday?

What if ALLAH decided to stop leading us tomorrow because we disobey HIM today?

What if we never saw another flower bloom because we grumbled when ALLAH sent the rain?

What if ALLAH didn’t walk with us today because we failed to recognize it as HIS day?

What if ALLAH took away HIS message because we failed to listen to the messenger?

What if ALLAH stopped loving and caring for us because we failed to love and care for others?

What if ALLAH not hear us today because we would not listen to HIM yesterday?

What if ALLAH answered our prayers the way we answer HIS call to service?

What if ALLAH meet our needs the way we give HIM our live?

What if today is the last day of your life?

What would you say to ALLAH? Are you ready to see HIM?

Think about it!

Wallahu’alam


Kate hatiku,

Tuesday, May 11, 2010

++L-I part 1++

Salam..

kali ni macam rajin lak nak poSt sal sumthing aboUT Latihan ikhtisas sy kat pejabat kesihatan daerah KB ni..


::unit pemakanan PKD kota bharu::

overall ok la..xde la busy sgt tp xde la x busy sgt...n then seronok.. dapat kwn2 baru dr UPM...dapat kwn ngn dr...haha...xdelah.ok ok je


::poyo sat di opis::


...nie lak pegawai zat makanan@pzm yg jadi supervisor sy..sile kenal yer senior2ku..hahah...cik fadwa binti Ali aka kak wawa ku yg cumil ..kui3...tipula kalo 4th year xknl...wuu...ini lah beliau...my sv..wee..kelakar la..die segan ngn dr poh kalo dr poh tau die yg jd SV sy...ade ke..kalo sy sy bgga la kak wawa..:)

::ni Kak wawa.sile fOkus piramid mknn..haha..kenutritionan mu tserlah::

ok nie lak partner dr upm...da knl da pun...clasmet je pun mase sekola menengah..lalalalala....zati aka mekti


:: zati timber :P ::

ok nie lak poyo2 jew kmi belagak jd pzm....
mase pegi nie kerajaan sebok duk 5s 5s...yg kite duk blajor ngn dr kumar tuh kwn2...dalam ps...lecture note quality management..(poyo jew macam org len blaja..kui3) nie la die..so pejabat kesihatn daerah pun kna la ikut jugk 5s nie..ape da?susun, sisih, seragam apelagi yer 2?ish3...xingt plak ashikin nie...tp yg sy plik...sampai sume bnda pun die duk label..yg paling kagum..nie la....

::alas tetikus pun nk label ka??tp cumil jew..hiii::


::seragam kan?5S kan...hehe::

hehee...tugas2 spnjg LI?bnyk jew..baru mggu kedua ..so sikit jela baru yg direalisasikan....hehe...tp yg paling bes adelah bile dapat ikut kak wawa p lawat klinik2 utk bg kaunseling..mcm2 org kite jumpe...mcm2 kes...ade tuh siap jumpe pakcik yg gule die da 30 da...huhu..sian die....tp sy sempat jugk bg kaunseling kat patient GDM@gestation diabetes melitus..ayt senang,kncing manis mse mngndung..hihi..bes la jgk..dapat pnglmn baru....n ilmu2 tmbhn yg dikungsi bsama....nie kat klinik peringat....

::sy ngah kaunseling klien @ patient yg dr refer..drg nie sume GDM::

biasenye GDM nie tjadi sbb 3 faktor risiko la...satu overweight dr yg sepatutnye mase pgnant, mksdnye berat kite naik mndadak sgt,then kedua lak, genetik la..mksdnye parents kite mmg da ade diabetes nie..pastu yg ketiga ofkos la pmknn yg xdijaga ms pegnnt...kdg2 org yg xde kncing mnis pun b4 dis n mmg xde ketrunn diabetes pun leh kna...basically..sume sbb pmknn jew...
so, biasela..asas die adelah..elakkn mknn yg manis2...atau mkn tlmpau bnyk..sbb stgh org nie akn pk..yg kalo mkn gula or mknn bgula yg mnis2 jew leh dpt kncing mnis..sbnrnye x jugk...nasi kan kanji,kanji nnti die convert ke glukos kan bile da jd bntuk tringkas dlm bdn kite?so...glukos tuh ape?gule kan..ha tu la salasilah die senanye..hehe...so...tula..mslh die senanye...

org kelantan nie die mmg suke manis..sbb tuh diorg mnis2...lalalalal :p ahaha...x..sbnrnye org kelantan nie..kan bgun pagi2 da mkn nasik...tghri mkn nasik lagi..mlm mkn nasik lagi..dhtu nasik la pekena lak dgn teh tarik kaw la...sirap la..mmg la ade tendency dapat kncing mnis..ye dak?so...itula..kna la kawal...minum jew air suam bnyk2...sbb air kosong n sayur nie..die xde pntang...korg mkn la bnyk mne pun xpe...tp...cara msk die tuh la nk kna jaga k..takut ilang lak vitamin2 yg elok2 ade lam sayur tu..

kemudian buah pun nk kna pilih jgk..tau la buah2an tuh baik..tpo kalo da kite kncing manis..kna jaga la..xleh mkn buah yg mnis2..buah nie pun ade gula die juge kan..so pilih la buah2 yg agk2 masam sikit..cthnye epal ijau ke...limau masam ke,,jmbu batu ke..jgn lak g bantai makan pisang..pastu g cek gula..hehehe...basically kna jg waktu mkn jew...kdg2 mmg bnda tuh npk sng tp org xperasan n xbuat..so tugas kite sbg nutritionist nie adelah utk perasan kan org..eh, x,,untuk wat org lebih alert...hehehe...


::zati ngn patient anemia..akk nie anemia ms pgnant::

untuk patient anemia lak..biasenye kite akn galakkn drg untuk amik mknn2 yg kaya zat besi la..n mkn bnyk2 vitamin c utk tingkatkan peningkatan ferum...tp kite x ckp la camni kat klien nnti drg xphm lak..jgn kut saintifik ngn klien..pesan kak wawa...hehe...kite jga biasenye akn galakkn klien kurgkan pngmbilan teh atau kopi yg mngndungi kafein yg akn mngurgkan penyerapan ferum..esp kite xbagi la drg amik dgn mknn2 mcm nasik ke lauk ke..nk minum bukn xleh..boleh..tp kna la sejam atau 2 jam lepas mkn nasik or mknn lain..ngn ubat lagi lah xleh ye kopi atau teh nie....then kite akn galakkn drg mkn kerang, n mpf iaitu daging, ayam n ikan..yg mngndungi bnyk zat besi..lam syur pon ade..cam bayam ke...sbb anemia mase hamil nie bhaya...takut pitam lak bile bsalin..sbb darah da kurg..nnti bsalin kalo tumpah drh ke..mau pitam dibuatnye....

::kak wawa dgn klien KZM@kurang zat mknn..bkn mak die,,ank die..hee::


::kami distribute susu nie la..untuk stiap klinik bg kat kes kzm::

ok bg knk2 kzm lak...biasenye kite akn kaunseling ayh n mak die la k...ank2 cam nie senanye tuhan nak kasik pahala lebih sket kat mak ayah..hehe...kna sabar sket...drg nie biase susah makan...so kna cari tau ape mknn kegemaran drg...bg drg mkn scara kerap walaupon sket2...kalo drg xsuke mkn nasik suke mi greng..tayah la dipksa drg mkn nasik..msk la mie pun xpe..sbb aim kite adelah kite nak kasik tmbh tenaga drg nie..then kalo leh kasik la drg makan protein bnyk2 sket..macam lauk2 tuh..xpe mkn lauk je pun xape...heee...

skang just wat kjew2 opis jew..xkuar g klinik sbb kak wawa xde 3 mggu..so skang duk pening ngn data2 dr jabatan kesihatan jela...hee...xpela..xkesah la...asal ade kjew...kalo x 3 kali smggu g klinik lain2
skang kak wawa p kursus kat pahang..nutrition updet..bosan gler xde die...haish....tp bes jgk dpt jd pmgku PZM sepnjg 3 mggu nie...skang duk busy wat reten2 la...reten pnyusuan ibu la segala bnda la..

::tgh tolong pzm siapkan bnda nie..::


n sbnrnye spnjg LI nie mcm recall balik ape yg da blaja...wat slide show untuk ceramah nie kan kire kna gune pngtahuan2 jugak kan..so..kna la ingt2 balik..bagus la jgk..bgerak la jgk otak nie..heheh...xpela...nnti la bile2 sy smbung la LI part seterusnye..baru 2 mggu kan...heee...bnyk lagi insyaALLAH pnglmn2 baru yg bakal dapat....kat sini je dulu..daa....salam:)



Kate hatiku,

Monday, May 10, 2010

++epi mother's day!++

salam..

adui bosan la plak asek duk wat kje..xpe..updet la blog dulu seposen dua..hehe....ok kat sini walopun da agak lewat tp sy nk ucapkan selamat ari ibu kat sume insan yg bgelar ibu, mak,umi,mama,mami,ma n sume2 lah asalkan tu kate gnti nme bagi seorg wanita yang melahirkan kite ke muke bumi ALLAH yg indah nie...

special dedication untuk insan teristimewa dlm idup sy...MAK....pastu x lupe gak utk kak long sy yg baru bergelar IBU kpd 1st niece sy piya, maksu sy,,,UMI dak syasya, tokma,nenek sy, cik jah MAMA alia....n etc yg xdaya nk disebut rmi sgt...hihi...luv u mak!semoga mak pnjng umur dimurahkan rezeki dan bahagia selalu...huhu...

::gambar lame ngn mak..ngeee..kudus nye mukeku.::


Kate hatiku,
Blog Widget by LinkWithin