CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Wednesday, August 26, 2009

+++kuciwa+++

huhu....salam..

arini sedih sgt..da la pgi2 da tade mood..bleh lak air tade..spoil tul la...penat g jelajah sampai blok j.Photobucket.huhu..pastu plak..2 2 paper midsem xbesh...xley jwb la..Photobucketblh jawab tp agk mmbantai sikit...biase la kes xkua yg dihafal...yg xhafal lak kua...wuu....nape yer.....ni kes x gud lak weh...dats y org wish gud lak stiap kali nk xm...ye ar...xkn nk hafal satu2 sume nota...bile tgk jer soklan uwaa....abeslaa...aku xhafal yg nih...tp ok la...bsyukur sbb ade gk yg dihafal kua...so taleh nk sdih sgt..huhu...x tercapai akalmu..eh akalku...waa...abes la..grun nk dpt result midsem.Photobucket.tayah bg pon tape kut...tolongla jgn bgtau result midsem...waaa....pasnih...proposal, presentation n seminar lak..adeh pnim2...ase cam x wat pape pon lagi....huhuhu...wat eva pon satu jer yg besh...mlm nih balik..yahoo...sonoknye...sejak dtg awl sem aritu...xnah balik ag kut....bile yer dtg haritu...lupe dah...huhu...k lah nih tiket sy n anis....adeh mutiara nye syarikat nih dah bnkrap ke ape....dah gaye resit bli brg kat uo je tiketnye...sigh......

nih tiket sy...


nih resit uo...

xsame...tp ade la...persamaan..hahaha...erm....besh nye leh balik..terharu...walaupon balik dgn xtenang cz merapu tul midsem sy kali nih..huhu...sbr jela lectrer yg mark paper sy..huhu..Photobucket...

huhu....wat eva lah...asal leh balik...doakan sy selamat yer..Photobucket..selamat pulang n selamat dtg balik sini...huhu...k lah nk wat kje lain yg blambak lagi tuh....daaa...salam...

p/s: kali nih naik euro class je...yg bas double decker nye tiket mahal 60 sen...heeee...kna bkire sbb tiket balik klntan maaahaaal la wehhhhh!!!!!

Tuesday, August 25, 2009

+++ade org cuti sebulan ramadhan nih....hehe+++

Penyimpan Mohor2 Besaq...dgn ini mengisyhtiharkan bahawa PUBLIC HOLIDAYS untuk semua ...
untuk Sebulan (
No Overtime!! and No Replacement!!! ). Maka Dgn ini ingin diberikan sedikit Pesanan kepada MANUSIA :


- Kalau dok beratur panjang di Kedai Mamak di waktu puncak -Bukan
yang suruh!!
-Kalau ada Runner dok tolong beli Bekalan - Dia takdak kena mengena dgn
!!!
- Kalau tak reti2 nak buat amal ibadat - Bukan
yang dok bagi hampa MALAS tau!!
- Kalau dok pakai terdedah sana-sini - Bukan
yang suruh dan bukan yang suruh tengok..!!
- Kalau dok pi berkepit sana-sini dgn marka siang malam - Bukan
yang bagi line!!
- Kalau dok Boros sangat shopping Raya - Bukan
yang suruh!!
- Kalau dok tak habis2 mengata orang - Bukan
yang bagi idea!!
- Kalau tak habis2 dok berdengki kat orang - Memang bukan
yang dok cucuk!!



Maka MANUSIA, ambillah peluang ini untuk
UPGRADE kan Diri anda, KENALI lah Diri Anda, BERBUAT BAIK lah dan SUCI kanlah Diri Anda.
Kumpulkanlah Pahala sebanyak mungkin..........Renungkanlah..Adakah masa ini yang paling sesuai untuk
BERUBAH atau Anda masih Menunggu!!!!...Tunggu Sapa lagi....

Jangan lupa Bayar Zakat Fitrah tau!!!.....
Ada juga yg dok merungut Zakat mahal .....Ini pun takdak kena mengena dgn tau!!..

Tolonglah Manusia ooiii.......Kalau Semua dah Beriman dan ikut Jalan yang Benar...kami punya kerja pun kurangla sikit....Kamipun dah letih Overtime....




Akhir kata -
SELAMAT BERPUASA Dan BERIBADAT ......................... We Will be Back to Office after Ramadhan ....he..he

nih sekadar renungan...semoga kite x termasuk dalam golongan2 di atas...huhu...nauzubillahiminzalik.....dan semoga kita dijauhkn dr godaan syaitn durjana..amiin...

Sunday, August 23, 2009

+++esok midsem+++

huhu....dtgla wahai semangat...ashikin tolongla rjin sikit yer....tibe2 ase pnim...walaupon 2 paper je kali Nni tp dah mngalahkan perasaan mase nk exam paper yg bnyak mase 1st n 2nd year dulu..huhu...pnim nye bace notes nih...dah bcampur aduk dalam otak..dah tade double bond...saturated dah...huhu..btahan2...wahai mate dan otak.....waa..ujian2..kai nih exam sambil puasa n sakit...huhu....btahan2..ya ALLAH..permudahkanlah urusan ku,rakan2 ku..amiin....esok xm....

24/08/09: ND 3033 : PEMAKANAN LANJUTAN (PL) , 11:00 am , dsg ktsn...

then paper seterusnye....

26/08/09: ND 3O52 : MIKROBIOLOGI PEMAKANAN ( MM) , 8:30 am , dsg ktsn...

pastu malam tuh...sile pulang yer ashikin..huhu....

tp sebelum tuh...sile lah bertahan...uwaaa.....

ya ALLAH..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
..


Saturday, August 22, 2009

+++Lafaz niat. puasa+doa buka puasa....+++

LAFAZ NIAT PUASA


nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis
sanati lillahi ta’aalaa

LAFAZ NIAT PUASA UNTUK SEBULAN

sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini
kerana Allah Taala

DOA BERBUKA PUASA

allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu
birahmatika ya arhamarrohimin

Thursday, August 20, 2009

+++Remembrance of Al-Quds(ROQS)+++

21 Ogos...Prihatinkah kita??..Remembrance of Al-Quds(ROQS)
TANGGAL 21 Ogos merupakan tarikh yang amat penting dalam lipatan sejarah umat Islam. Apa tidaknya, Pertubuhan Persidangan Islam atau lebih dikenali dengan OIC lahir kerana insiden 21 Ogos.

Apakah yang berlaku sehingga persidangan ini tercetus?

Pada 21 Ogos 1969, seorang lelaki berbangsa Australia bernama Dennis Michael Rohan telah membakar Masjid Al- Aqsa. Api menyala besar dan membakar tembok serta mimbarnya yang besar (mimbar Solahuddin).
Api marak dengan dahsyat sekali seolah-olah seluruh Masjid Al-Aqsa akan musnah ketika itu. Sehinggakan pihak bomba juga tidak hadir menghulur bantuan. Tetapi Allah s.w.t telah menyelamatkan Masjid Al-Aqsa dan melindunginya. Akhirnya api dapat dipadamkan.

Setelah itu orang-orang Yahudi membuat pengadilan pura-pura terhadap Rohan. Lucunya, Rohan mendakwa bahawa dia diutuskan oleh Allah untuk melakukan pembakaran itu, bersesuaian dengan berita dari Kitab Zakaria.

Apa yang menyedihkan kemudiannya ialah Yahudi membebaskannya dengan mengatakan Rohan ‘gila’, dengan kata lain, tidak waras sekaligus tidak boleh didakwa.

Maka, atas sebab itu, Rohan tidak dapat dipertanggungjawabkan atas kejadian tersebut. Bertitik-tolak insiden menghinakan itu, negara-negara Islam di seluruh dunia bangkit mempertahankan tempat suci mereka dan mengecam perbuatan keji terhadap Al-Aqsa.

Maka sejak itu, 21 Ogos tanpa gagal diangkat sebagai Hari Al-Quds sedunia. Ia disambut sebagai tanda memperingati tragedi pembakaran masjid Al-Aqsa.

Tragedi tersebut merupakan catatan sejarah yang paling menyedihkan dalam lipatan sejarah umat Islam. Masjid Al-Aqsa yang begitu suci itu dihina sedemikian rupa.

Tidak menghairankan apabila semua umat Islam seluruh dunia ‘terbakar’ hati dan perasaan mereka kerana tindakan Rohan, 38 tahun lalu. Begitulah nasib tanah suci umat Islam yang ketiga setelah dihuni oleh rejim Zionis.

Perlu diingatkan, isu Masjid Al-Aqsa ini ada hubung kait dengan hal-hal Palestin. Maka selayaknya, isu Palestin ini merupakan isu yang dipertanggungjawabkan bagi sekalian umat Islam. Satunya kerana, kedudukan Masjid al-Aqsa sebagai Tanah Suci ketiga dalam Islam. Selebihnya ia merupakan kiblat pertama umat Islam selain menjadi bumi didiami para Nabi serta pusat pemerintahan dunia Islam seperti yang dirakamkan dalam hadis Rasulullah.

Bagi masyarakat bukan Islam, isu Palestin menggambarkan ketidakadilan dan kezaliman rejim terhadap bangsa Palestin yang perlu sama-sama dibela dan diperjuangkan.

Hari ini Palestin berada dalam tangan rejim Zionis yang telah merampasnya daripada tangan umat Islam.
Akibatnya, umat Palestin telah dihalau keluar, dizalimi, ditindas, dikambinghitamkan, dipenjarakan dan dibunuh. Nasib yang melanda umat Islam Palestin memerlukan pembelaan dari seluruh umat Islam.

Sebagai usaha pembelaan dan kepedulian, maka Hari Memperingati Al-Quds atau Remembrance of Al-Quds (ROQ) merupakan sebuah gagasan yang menjadi simbol solidariti umat Islam di Malaysia terhadap umat Palestin.

http://www.permatajordan.com/info-semasa/remembrance-of-al-quds-roq/

sila lihat video nih...huhu....

+++midsem dtg lagi+++

salam ...
gud lak yer kwn2 sume..kali nih kite exam midsem dalam bulan ramadhan...alhamdulillah..huhu..semoga barakah ramadhan mngiringi kita..insyAllah..ada seorg sahabat pernah mnasihati sy..bertawakkal lah kepada ALLAH dan berusahalah seadanya...benih kerisauan yg tertanam dalam suasana exam ini insyAllah akan menerbitkan buah pengharapan kepada rahmat ALLAH swt..nikmatilah ia...rasai lah ia..sesungguhnya ia baik utk kesihatan iman kita..bnykkan berdoa n meminta padaNYA.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



disamping berusaha bersungguh2..halawatul iman dapat dirasa ketika manusia itu diuji.....bittawfiq wannajah.....trima kasih teman... :D

pesanan utk dri sdrk n kawan2


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
....

hehe....

salam...selamat bjuang semua....


Tuesday, August 18, 2009

+++last day@pesta konvo-37+++

salam....

huhu arini penat sgt2 ..baru balik dari pesta konvo....jga klinikal...arini ok laa....dpt la jugak bg kauseling dlm 5 org je kut..yela..actually sy xsehat sgt pon..bg kaunseling pon pki mask....weee..baik punye!..xpela....5 org pon ok la tuh...dah last day..tade la rmi sgt.....huhuhu...xsempat nk bli pape pon kat pesta konvo kali nih..entah.tade rase nk bli pape....huhu...satu lagi sbb xsehat..ye ah..bleh x selsema tibe2 bile batuk da nk baik..huhu...sbr2..ujian2...huhu...td mase nk balik..ujan lebat + jammed sesangat...Photobucket..x larat kot...huhu...pukul 847 pm baru masuk kolej..ikut jam sy la...jam org len tatau lak...huhu...untuk konvo yg nih..juz sempat bbrapa keping gambar je.....xlarat lah nk gigam2....wuu....nih jela gambar...naseb ade gambar kat stage....

nih kat stage dekat2 ngn tpt klinikal...ade pnaje2 psta konvo kali ni kat blkg....siap ade congkak2 ag tuh...buat2 je main congkak.....haish...

nih plak ady sengal...nk posing pastu duk gelak2 lak..Photobucket..adeh.....kat depan nih alat2 muzik....


nih lak ngn bju2 mne tah..tradisional ka???hhaha..ntahlaa..mgkin kot...tp sedih la xsempat nk g mjlis perasmian ihya'...ye ah balik pon da lmbat..n tambah2 idung lak...eee...huhu...apepon gud lak yer ili n team ihya ramadhan...btulkan niat n wat program ihya' nih dengan bsungguh2 k...chaiyok..k lah...nk stdy jap..pastu mkn ubat n tdo...zzzZZZzz.....esok ade lab prof Is..huhu....salam...( mode:xlarat nk bebel)..Photobucket.


Monday, August 17, 2009

+++thank yOu...+++

salam...heheh...sempena ari tua sy nih..eh tua ke..heehe...xla sgt...21 je ..jer?hahha...tibe2 ase sedih lak mninggalkan umo 20 nih.huhu..tp tapelaa...papai 20 n welkam 21....kikiki....ok lah...arini dapat bnyk sgt besday wishes dr kwn2...thnks korg 4 d wish...i really appreciate it....huhuhu....ok lah....doakan sy pnjg umo n murah rezeki k...smuga dikurniakan kekuatan ,kesihatan n kebhgiaan oleh ALLAH SWT...insyallah....nih nk bermadah pujangga la sikit utk korg..ehem3..Photobucket..

~with all my heart i want to 'thank you'
for those time i've missed saying 'thank you'
i want to thank you now for being
a soft and gentle light in my life
thank you for the thoughtful thing you do for me
not out of obligation
but out of goodness of your heart
and in the spirit of love and concern
for my happiness and well being
you bring so much joy to my life
and i want to tell you that i'm very appreciate
everything you do for me
thank you for the loyalty and trust you inspire
thank you for the lessons in humanity
that i have earned from you
thank you for being such a beautiful example
of a caring person
i know i had said it before
but it is worthy of repetition
to love you and i appreciate you
and i want to thank you
for every single thing you do for me...~

terharu la ngn korg2 nih..thnx...heee..Photobucket..

Sunday, August 16, 2009

+++J.O.D.O.H+++

Tanah sekangkang kera tu juga yang Mak Long rebutkan; kerana tanah itu juga mak aku bermasam muka dengan Pak Long; kerana tanah itu juga aku terpisah dengan sahabat karib aku, anak Pak Long. Semuanya berpunca dari tanah dusun peninggalan arwah datuk dan nenek. Mak Long kata, Pak Long yang berhak ke atas tanah itu sebab Pak Long anak sulung. Mak aku pula kata, masa arwah datuk dan nenek aku masih ada mak dan ayahlah yang mengusahakan dusun itu. Pak Long tak pernah pedulikan dusun itu.

Lagi pun tanah Pak Long di kampung seberang hampir sepuluh ekar. Entah apa yang direbutnya pada tanah dusun itu, aku pun tak faham. Apabila aku tanya, mak kata ini hal orang tua dan aku tak boleh masuk campur.

Aku masih ingat lagi, di dusun itulah aku dan Amir memenuhkan agenda harian masa kecil dahulu. Lepas balik dari sekolah kami akan ke dusun, memanjat pokok rambutan datuk. Ada pokok rambutan merah. Dua tiga pokok pula rambutan kuning. Apabila tiba musim durian, kami berdua akan menemani datuk, tunggu buah durian luruh. Kami akan duduk dalam pondok yang memang dikhaskan untuk menunggu. Sambil menunggu kami minum kopi pekat dengan biskut kering. Nenek yang bekalkan. Nyamuk pula tak mahu lepaskan peluang. Habis badan aku dikerjakannya. Yang hairannya, hanya aku yang jadi habuan nyamuk-nyamuk dusun itu. Atuk kata darah aku manis. Darah aku manis? Apabila dah gatal-gatal, aku suruh Amir tolong garukan. Maklumlah aku ni anak manja!

Aku punyalah gembira apabila Pak Long dan Mak Long datang ke kampung untuk menyambut Hari Raya Puasa bersama kami sekeluarga seperti selalu. Sebenarnya kehadiran Amirlah yang membuatkan aku gembira sakan kerana ada teman untuk bermain mercun dan bunga api serta teman untuk berjalan-jalan di pagi raya.

Kemeriahan malam raya dapat aku dan Amir rasai bersama. Namun ketiadaan datuk dan nenek pada tahun tersebut untuk meraikan hari raya itu sedikit-sebanyak mewujudkan perasaan sedih di satu sudut hati kecil kami.

Tidak aku sangka yang kemeriahan Hari Raya Puasa di rumah kampung kami akan bertukar menjadi medan peperangan apabila Pak Long dan Mak Long meluahkan hasrat hati mereka untuk memiliki tanah pusaka arwah datuk dan nenek itu. Mak sehingga akhir masih cuba untuk mempertahankan haknya terhadap tanah pusaka tersebut. Pergelutan lidah berlaku antara kedua-dua pihak. Akhirnya Pak Long dan Mak Long yang menang. Mak dan bapak aku sanggup berundur kerana tidak mahu pergelutan ini menjadi lebih parah serta menjadi buah mulut seluruh masyarakat kampung. Malangnya, yang menjadi mangsa dalam pergelutan tersebut ialah aku dan Amir. Ya.... persahabatan kami terpaksa diputuskan!

“Amir mesti datang cari Mira tau.” Pesanan terakhir aku pada sepupu ku. Aku hanya memandang sayu pada Amir. Ayah menarik aku masuk ke dalam kereta. Kampung Mentuan akan aku tinggalkan. Ayah telah mendapat tawaran pekerjaan di Kangar. Pada mulanya ayah enggan terima tawaran tersebut. Tetapi, kerana tanah dusun itu, kerana perang saudara yang tercetus, ayah terpaksa akur dengan permintaan emak.

Perkara yang aku tahu, emak merajuk membawa diri. Dia malas nak bertegang leher dengan Pak Long dan Mak Long. Sudah hampir 12 tahun aku tak menjejakkan kaki ke kampung Mentuan. Bukan aku tak mahu, tapi emak yang tak mengizinkan. Betapa aku rindu untuk bertemu Amir. Entah macam mana rupa dia sekarang. Wahai angin.... sampaikanlah salam ku kepadanya!

--- “Berangan aje kerjanya anak dara sorang ni...!”

Lamunan ku terhenti. Fizah kawan baik ku menegur.

“Hei, tolong sikit, aku bukan berangan tau, aku cuma teringat kisah lama.”

“Tak sama ke tu dengan lamunan?”

“Mana sama, walaupun perkataan yang digunakan sama, jika digunakan untuk situasi yang berlainan ia membawa maksud yang berbeza.” Aku cuba membela diri.

“Ya lah, ya lah... malas aku nak bertekak dengan bakal lawyer ni.” Fizah mengalah.

“Tau pun, yang kau menyibuk tu apasal. Aku nak berehat pun tak senang.”

“Tadi kat kafe aku nampak Amir Lutfi. Emm... aku rasa dia tu semakin hari semakin handsome pulak! Kalaulah aku dapat...”

“Kalau dapat kau nak buat apa? Kau jangan nak potong line... Amir tu aku punya tau!” Aku pura-pura marah.

“Perasannya cik akak sorang ni. Si dia tak ade apa-apa, awak aje yang lebih!” Fizah ketawa mengejek.

“Ejeklah... aku tak kisah. Kalau tak terbuntang mata kau tengok aku berkepit dengan Amir suatu hari nanti, jangan panggil aku Amirah tau.”

"Eleh tak hairan, best women win! Aku baik balik dulu...” Fizah tersengih dan terus keluar.

Mimpi di siang harilah aku. Si Amir tu anak orang kaya, rupanya pun handsome habis, pelajar terbaik engineering pulak tu. Pendek kata Amir ni memang popular di kampus. Ramai pelajar perempuan yang menaruh hati pada dia. Tapi satu yang aku puji tentang dirinya, aku tak pernah nampak Amir keluar dengan mana-mana perempuan. Bukan tu aje, bercakap pun, apa orang putih kata... once in a blue moon... sekali sekala jelah! Siapalah yang bertuah memiliki Amir Lutfi. Aku macam ada rasa, akulah orang tu. Ceh perasan! Aku tutup muka aku dengan bantal. Malu sendiri!

Minggu ulang kaji dah pun menjelma. Mahasiswa-mahasiswi yang dah memerap dalam bilik mula mengulangkaji. Bagi aku belajar di perpustakaan lebih menyelesakan. Eh, ye ke lebih selesa atau aku sengaja jadi spy tak de gaji, hanya memerhatikan Amir. Tak kisahlah apa jua niat aku, yang penting dua matlamat aku tercapai. Apa yang aku baca masuk otak dan kedua apa yang aku nak tengok aku dapat tengok, biarpun dari jauh. Aku dah cukup puas hati. Macam orang bercinta, tak dapat tengok orangnya, dapat tengok bumbung rumah pun dah cukup bahagia. Tapi aku ni masuk kategori orang bercinta ke...? Aku keliru!!!

Ini peperiksaan aku yang terakhir, memandangkan ini semester akhir aku berada di Universiti Malaya, universiti tertua di Malaysia. Umur aku pun dah masuk 24 tahun. Amir anak pak long juga sebaya aku. Entah mana dia berada. Betapa hati ini rindu mendengar suaranya, gurauannya dan gelak tawanya. Kenangan masa kecil dulu semuanya manis belaka. Tiada sebab untuk aku melupakannya walaupun secebis helaian memori indah bersama. Alangkah bagusnya kalau Amir Lutfi tu sepupu yang aku rindu selama ini. Ntah-ntah dialah yang aku cari selama ini. Tapi, setakat yang aku tahu nama penuh anak pak long Amir sahaja. Mana datangnya Lutfi ini? Adakah Amir tu sepandai aku sampai boleh jejakkan kaki ke menara gading tempatan? Ntah-ntah dia tu SPM pun tak lulus tak? Aku tertanya-tanya!

---

Hujan lebat pulak, macam mana aku nak pergi peperiksaan hari ini. Hari ini dah lah first paper. “Fizah, macam mana ni?”

“Macam mana apa? Kita redah ajelah hujan tu.” Selamba Fizah menjawab.

Redah? Basah kuyuplah aku bila sampai dewan peperiksaan nanti. Dahlah kena menapak. Jarak hostel dengan dewan bukannya dekat. Jam dah menandakan pukul 8.30 pagi. Aku masih ada setengah jam lagi. Aku tak mahu tunggu. Hujan pun hujanlah. Berbekalkan payung pink keluaran khas ‘Kempen Barah Payu Dara' yang dihiasi renda, aku dan Fizah meredah hujan lebat yang entah bila akan berhenti.

Baju kurung merah yang ku pakai habis basah. Aku menggigil kesejukan. Dari kejauhan aku nampak CRV warna maroon milik Amir meluncur laju. Kalau dapat tumpang kereta dia kan bagus. Aku berangan. Seperti terdengar kata-kata hatiku, tiba-tiba kereta anak orang kaya itu berhenti betul-betul di tepi aku dan Fizah. Masa itu aku lihat Fizah dan tersengih macam kerang busuk. Dah mulalah tu..! Cermin kereta diturunkan.

Amir ajak aku naik kereta dia? Macam tak percaya aje. “Mira marilah naik, hujan lebat ni.” Dia tahu nama aku? Mana dia tahu? “Kenapa tercegat lagi tu, jomlah naik woi.” Fizah menyergah aku. Aku lihat Fizah membuka pintu dan terus duduk di kerusi depan. Aku hanya mampu melihat. Ni dah lebih dah ni. Sabar Mira... hati kecil ku cuba memujuk.

Sebaik sahaja turun dari kereta, aku nampak berpuluh pasang mata melihat kami. “Jealous le tu kita dapat tumpang Amir,” bisik Fizah padaku. Aku hanya tunduk malu. Malu diperhatikan orang. Mereka hanya berbisik sesama sendiri. Kaum hawa pula asyik menjeling aku dan Fizah. Fizah ni tak perasan ke? Selamba je aku tengok.

“Mira nanti dulu!” Amir memanggil ku. Kenapa dia panggil aku? Alamak aku terlupa nak ucap terima kasihlah. Aku berpaling dan cuba senyum. Kelat. Senyum yang dibuat-buat. Aku malu ditenung begitu. “Pinjamlah dulu sweater saya ni, saya tahu Mira kesejukan, menggigil aje dari tadi.” Amir menawarkan sweaternya. Nak ambil ke tidak ni? Ambil, tak ambil, ambil, tak ambil... dalam masa aku masih teragak-agak nak menerima tawaran Amir, sweater Amir dah pun tersarung di tubuhku. Amir yang menyarungkannya. Aku hanya tunduk malu.

“Terima kasih,” ucapku.

Sebelum Amir berlalu pergi dia berbisik padaku. “Janganlah jual mahal sangat Mira, nanti tak mampu saya nak beli.”

Peristiwa pagi tadi masih segar dalam ingatan. Mujurlah aku dapat jawab paper Jurisprudence tadi dengan tenang. Wajah Amir kerap kali muncul dalam ingatan ku. Setiap kali wajahnya muncul, aku akan tersenyum. Shahrul yang duduk di meja sebelah ku, dah mula pandang semacam. Mesti dia ingat aku tak betul. Yalah orang lain berkerut dahi menjawab soalan, aku boleh rilek lagi. Dah tu senyum sorang-sorang. Tak kisahlah, yang penting aku tak kacau orang pun.

Apa maksud Amir aku jual mahal? Selama ini aku jual mahal ke? Agaknya kot! Kalau tidak, takkan Fizah boleh kata ramai pelajar lelaki bengang dengan aku. Yelah dah tiga tahun aku di menara gading ni, mana pernah aku terima huluran cinta dari mana-mana lelaki. Bukan takde yang approach, cuma aku aje yang tak mahu. Kalau tiba hari Valentine kalah pasangan yang bercinta, aku akan dapat banyak bunga, coklat dan hadiah. Semuanya dari kawan-kawan lelaki aku. Mereka semuanya mengharap cinta mereka bersambut. Tapi macam mana aku nak sambut, sedangkan aku sibuk mengejar hati aku yang Amir dah bawa lari. Amir memang pencuri hati yang kejam. Macam ni punya serius, Amir boleh kata aku ni jual mahal lagi.

---

Malam ini bulan terang. Amir laksana pungguk yang merindui sang bulan. Apabila hari siang bulan pun menghilang, impian tidak tercapai, hanya kecewa yang merantai. Mata Amir masih tidak mahu lelap. Dia terkedip-kedip memandang kipas yang ligat berputar. Hanya Amirah yang menghiasi kotak fikirannya ketika itu. Amirah gadis sederhana. Dia tidaklah terlalu cantik. Tapi orangnya bersopan-santun dan baik hati. Mata bundar milik gadis itu sering menjadi igauannya. Senyumannya acap kali menggetarkan hati lelakinya.

Peristiwa pagi tadi benar-benar membuatkan Amir tidak sabar. Tidak sabar untuk memiliki hati gadis idamannya itu. Amirah, tidak sudikah dikau pada diri ku atau kau masih tidak mengenali siapa aku sebenarnya?

---

Amirah masih tinggal dua paper lagi. Penghuni hostel dah ramai yang pulang ke kampung. Aku juga akan pulang ke Kampung Repoh empat hari lagi. Rindu pada kampung halaman tidak dapat ku bendung lagi. Tentu seronok. Padi sedang menguning. Tidak lama lagi waktu menuai. Bolehlah aku makan empeng buatan ibu. Walaupun aku gembira, namun di suatu sudut hati aku rasa agak kecewa kerana balik kampung bermakna aku pasti tidak dapat bertemu dengan Amir lagi. Alamak, aku masih tak pulangkan lagi sweater Amir! Buat harta benda sendiri le pulak.

Tiba-tiba pintu aku diketuk orang. Ni mesti Fizah. Kan betul sangkaan aku. “Kau nak apa cari aku ni?” Aku bersuara.

“Alah menziarah pun salah ke? Kau kena hormat tetamu tau!”

“Tetamu macam kau ni, dah tak layak dipanggil tetamu. Mana taknya 24 jam asyik bertandang bilik aku.”

“Alah, aku datang ni sebab Amir nak balik dia punya sweater. Kau buat harta ye?”

“Bila kau jumpa dia?” Aku hairan terkilan.

“Tadi...” Selamba Fizah menjawab. “Aku nak cepat ni, bak sini sweater tu, Amir dah tunggu aku kat bawah.”

Tanpa banyak soal aku ambil sweater dari dalam locker. Bau harum Soflan menusuk hidung ku. Aku hanya memandang kosong Fizah yang berlalu pergi. Riang dan ceria. Dalam hati kecil aku berkata , “I'm the loser!”

----

Syukur alhamdulillah. Paper akhir aku dapat jawab dengan baik. Aku melangkah keluar dari dewan dengan senang hati. Namun langkah aku mati tiba-tiba. Aku nampak insan yang benar-benar aku kenali. Seorang sahabat baikku dan seorang lagi lelaki pujaan ku. Aku datang menghampiri. Aku cuba berselindung di sebalik van. Aku harap mereka tidak perasan kewujudan aku di situ. Tiba-tiba aje aku rasa terpanggil untuk mendengar perbualan mereka.

“Amirah tak mahu jumpa awak. Dia tak suka awak mengganggu dia. Dia kata lagi... cermin dulu muka awak kalau ada hati nak berkawan dengan dia.”

Degupan jantung aku semakin kencang. Sandiwara apa yang aku saksikan ini? Aku tak pernah kata macam tu. Sampai hati kau Fizah.

“Kalau macam tu tak apalah, tapi tolong berikan surat ni pada dia. Mungkin lepas ni dia akan memahami isi hati saya.”

Aku dengar Amir pula bersuara. Dari cermin tingkap van, aku nampak surat yang bersampul biru muda bertukar tangan. Selepas itu aku nampak Amir berlalu pergi. Fizah masih tercegat di situ. Sebentar kemudian surat bersampul biru telah selamat dimasukkan ke dalam tong sampah. Aku nampak jelas Fizah tersenyum puas.

Apabila dia berlalu pergi, aku menuju ke tempat tong sampah tersebut. Mujur surat itu terletak elok. Tanpa membuang masa aku mencapai surat yang sepatutnya jadi milik aku. Aku toleh kiri dan kanan. Bimbang juga. Nanti apa pula orang lain fikir apa aku buat kat tong sampah tu.

Amirah yang dicintai..

Sudah sekian lama Amir menunggu saat kita dapat bertemu dan bermsera seperti dulu. Amir cuba tunaikan janji Amir pada Mira. Dulu Mira ada berpesan supaya mencari Mira. Tapi setelah Amir mencari Mira, mengapa Mira masih bersikap dingin terhadap Amir? Mata dan hati Amir telah mengenal pasti Mira inilah Amirah pujaan hatiku, tetapi malangnya hati Mira tidak dapat mengenal pasti kehadiran Amir agaknya!

Amir sering menghitung hari bila Mira dapat Amir miliki. Amir cuba jadi yang terbaik biarpun taklah sesempurna lelaki idaman Mira. Harapan Amir cuma satu, ingin dekat di hati Mira. Tunas sayang yang Amir pupuk sejak kecil lagi mustahil untuk Amir cantas hanya dalam sekelip mata. Amir pasti, hati Amir kini hanya dipenuhi oleh ingatan Mira!

Ketahuilah, Amirah hanya untuk Amir Lutfi.

Amir Lutfi b.Abd. Ghani

Ringkas bicara Amir. Tapi cukup untuk mengungkaikan segala rahsia. Memang sahih Amir Lutfi ini ialah anak pak long. Macam mana aku boleh tak perasan. Aku ingatkan nama penuh dia Amir aje. Kenapa Fizah sanggup buat aku macam ni? Tak sangka rakan yang aku anggap baik dan jujur selama ini mengkhianati aku? Di mana aku nak cari Amir? Pelbagai persoalan muncul dalam kotak fikiran ku. Namun perkara pertama yang aku mahu lakukan ialah aku mesti jumpa Amir. Mesti!

----

Sedang aku sibuk mengemas barang-barang yang hendak dibawa pulang, aku menerima tetamu. Mak Long! Mak Long terus mendakap ku dan mencium dahi ku dengan penuh sayang. “Mira ikut Mak Long ke lobi bawah sebentar nak. Pak long nak jumpa Mira.”

Aku kehairanan. Namun aku hanya menurut sahaja kata-kata Mak Long ku iaitu ibu Amir. Pak long tak banyak berubah. Walaupun rambutnya sudah beruban, orangnya masih segak seperti dahulu.

“Apa khabar Mira?” Tanya Pak Long sambil mengusap-usap rambut ku dengan mesra.

Mengapa tiba-tiba mereka datang berjumpa dengan ku? “Sihat walafiat Pak Long.” Itu sahajalah yang mampu aku ucapkan.

“Mira dah jumpa Amir kan?" Tanya Pak Long.

Aku mengangguk menunjukkan tanda ya.

“Mira suka Amir tak?”

Aku benar-benar terkejut dengan soalan yang diajukan oleh Mak Long. Aku tiba-tiba jadi serba-salah, malu dan resah. Tak sangka mereka begitu terbuka dalam soal aku dan Amir. Namun akibat tidak dapat menanggung rindu yang selama ini terbungkam dalam sanubari ku, aku terus mengangguk sekali lagi menandakan ya.

“YES............!”

Tiba-tiba aku terdengar satu suara lelaki menjerit gembira dan wajah kacak Amir muncul tiba-tiba. Muka ku berubah menjadi merah padam. Perasaan malu bercampur gembira membuatkan aku tersenyum tersipu-sipu. Ketika itu tiba-tiba sebuah kereta Proton Waja, berhenti di hadapan lobi.

Hati ku mula berdegup kencang melihat kedua-dua ibu dan bapa ku melangkah keluar dari kereta tersebut dan menuju ke arah kami. Aku risau mereka akan berperang sekali lagi. Perasaan tegang ku menjadi renggang apabila Pak Long bersalam dengan ayah dan Mak Long berpelukan dengan ibu ku.

Bapa ku seperti mengerti pergolakan hati ku lalu berkata, “Amir dah lama mengenali Mira. Beberapa minggu yang lepas Pak Long dan Mak Long Mira datang ke rumah kita. Mula-mula, memang ayah dan mak terkejut dengan kehadiran mereka, tapi setelah mendengar segala penerangan mereka dan hajat mereka untuk meminang Mira untuk Amir kami mula faham segala-galanya. Kami tak mahu masalah kami menjadi batu penghalang antara Mira dengan Amir.”

Mira terus memeluk erat bapanya. “Ayah, ibu terima kasih kerana benar-benar memahami perasaan Mira dan Amir. Terima kasih...!” Air mata gembira mengalir dari mata bundar Mira.

“Ehem... kalau semua dah ok... Amir cadangkan baik Amir masuk meminang Mira secepat mungkin, dan yang pasti hari raya tahun ini akan kita sambut dengan meriahnya di Kampung Mentuan, ok tak!” kata Amir dengan penuh bangga.

Semua mengangguk menyetujui kata-kata Amir sambil ketawa. Ya Allah... kekalkan suasana riang ini untuk selama-lamanya! Buat pertama kali mata Mira dan mata Amir bertentangan dengan penuh makna!

Saturday, August 15, 2009

+++graduation day vs H1N1+++

salam ....
huhu sedihnye taleh g konvo kak tiey....sbb xsehat n ade klas.....lgpon mmg ayh xbg pegi sbb batuk...huhuhu..teringin lak nk p upsi...tp konvo dahla pgi2 lagi ...kol830 lagi...ape2pon tapelaa.....gud job kakak ku....semoga cepat dapat keje yer.....n jd lah pendidik yg baik ...heee..

zwani.com myspace graphic comments
Myspace Graduation Graphics
sy bgga dgn kamu....wee....


td baru balik klas komunikasi...bnyk sgt dapat arini...n d best thing is....sy xngntuk klas en Raduan arini....hehehe....urm..bile la nk sembuh batuk nih...buat pngetahuan semua....sy da g cek kat spital da...alhmdulillh...sy bebas H1N1...darah sy kna pon drg amik..cek imuniti kot....nih la result die yer..





xnpk?..mmg la xnk kasik npk sgt pon..perlu ke tau ..ngeh3..


huhu...sy arap bg sesiapa yg mngalami simptom...walau pon slh satu....tolong la dapatkan rawatan segera....d thing is sbnrnye semua org rase die sehat...n kalo sakit pon...ase sakit biase je..ish3.....mmg kna pk positive ....tp...kna pk jugak knpa d Glasgow hanya ada 3 kematian je sampai skrg ( menurut Prof John Reily yg dtg ritu) tp d Malaysia dah 51 kematian pon org amik mudah je bnda2 mcm ni...dats y la wabak nih lagi mudah merebak kan.....huhuhu......nih adelah simptom2 untuk swine flu yer kwn2...huhu.......actually td nk wat presentation sal pmknn seimbg semasa musim H1N1 nih...tp nme xbertuah lak arini...smlm klam kabut wat sampai 330 pagi kot...da last minit baru nk wat...haiyo..ikin2....actually kite kdg2 xperasan yg kite nih sbnrnye sgt mudah melatah....dan ini lagi mmburukkn lagi keadaan..lagi dikurung lagi nk kua..mase xkna kurung tanak kua lak..heehh..da mcm burung murai kat umh pksu sy...bising pgi2 bile org kurung die..tp tyme org bukak sngkar nk suh kua die tanak lak....haish..burung ape?burung murai....





ksnnye...mkin rmi la yg terjgkit..nauzubillh...tp kalo ikut statistik keadaan di Malaysia amat mngecewakan...mungkin ade yg aware sgt pasal kesihtan kot?huhu...tetapi cthnye kalo da tau di sekitar kite ade virus tuh....bwk2 la kuarantinkan diri sdrk...kua jarang2 jela..p klas je..dr kate jerebu watkan lagi ssh nk baik.huhu....nk wat cner....lgpon cuaca skang mmg xelok sgt...batuk sy nih pon da lame xilang2 lagi...so elakkn berada dalam crowd lebih dr 4 jam....2 pon kna pki mask...huhu...sy pon kua pki jgk mask...tp skang batuk lgi la xselesa...lgpon...mask kat bilik da abes....wuu....pbsm !!!!!nk mask leh??hehehe.....

Tulaa..dga2 org pon xramai pegi pesta konvo eh...huhu sedihnye..tapelah nk wt cner....sbr la..yg pnting btggungjwb la dgn dri sdrk,kuarga n masyrkt ok..jgn la kcik ati lak bile nc ckp taleh salam c eh canselor mase amik ijzh...heee ape slhnye pki je mask mase bg kaunseling diet ke...ape2 je klinikal ke...jgn la amik mudah lak..sbb ntah sape2 je yg kite jumpe ms pesta convo tuh tau...heee...cumil ape....kawaiii.....bgaye mcmnih mase konvo?hahaha...tidaak...tolong la jgn conteng2 mask tuh yer..heee


kawaiiii

k lah nk rehatkan mate sat...mkn ubt btuk td...daa...salam...






Friday, August 14, 2009

+++what is ramadhan?+++


Ramadhan is the ninth month of the Islamic lunar calendar. Every day during this month, Muslims around the world spend the daylight hours in a complete fast.

During the blessed month of Ramadhan, Muslims all over the world abstain from food, drink, and other physical needs during the daylight hours. As a time to purify the soul, refocus attention on God, and practice self-sacrifice, Ramadhan is much more than just not eating and drinking.
Muslims are called upon to use this month to re-evaluate their lives in light of Islamic guidance. We are to make peace with those who have wronged us, strengthen ties with family and friends, do away with bad habits -- essentially to clean up our lives, our thoughts, and our feelings. The Arabic word for 'fasting' (sawm)literally means 'to refrain' - and it means not only refraining from food and drink, but from evil actions, thoughts, and words.

During Ramadhan, every `part of the body must be restrained. The tongue must be restrained from backbiting and gossip. The eyes must restrain themselves from looking at unlawful things. The hand must not touch or take anything that does not belong to it. The ears must refrain from listening to idle talk or obscene words. The feet must refrain from going to sinful places. In such a way, every part of the body observes the fast.

Therefore, fasting is not merely physical, but is rather the total commitment of the person's body and soul to the spirit of the fast. Ramadhan is a time to practice self-restraint; a time to cleanse the body and soul from impurities and re-focus one's self on the worship of God.




+++ Sy mtk maaf +++


Assalamualaikum
Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "

"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada); * Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

*Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya. Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja..





Thursday, August 13, 2009

+++yang pergi takkan kembali lagi....+++

salam ..
arini negara dikejutkan dgn kematian ustaz Asri vokalis utama kumpulan nasyid terknl tanahair....huhuhu.....

(alfatihah..)


takziah diucapkan kepada keluarga beliau....ajal maut di tgn tuhan..beliau mninggal dalam usaha yg sgt muda iaitu 4otahun.....semoga ALLAH memberkati roh beliau dan ditempatkan ditempat org2 yg mulia..amiiinn.....liril lagu pergi tak kembali yg dinyanyikan oleh beliau masih terngiang2 di telinga sy.........

di sini adalah petikan dr harian metro untuk tatapan rakan2 sekalian,,,,,

Penyanyi utama Rabbani meninggal


Ustaz Mohd Asri Ibrahim

KUALA LUMPUR: Penyanyi utama kumpulan nasyid terkenal Rabbani, Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 40, disahkan meninggal dunia kira-kira jam 11 pagi tadi akibat serangan jantung di Pusat Perubatan Pantai, Kuala Lumpur.

Dimaklumkan, arwah meninggal dunia selepas jatuh pengsan semasa memberikan ucapan pada sidang media program 'Syahadah' di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) kira-kira 10.30 pagi.

Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor, meninggalkan seorang balu, Halizah Shahzan, 39.

sumber: my metro

Rabbani

Pergi Tak Kembali

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

Sumbangan Putera Izfiq & Nazreeni Hanim

Wednesday, August 12, 2009

+++kenapa aku diuji??+++



KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

JAWAPAN:

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

JAWAPAN:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

- Surah Al-Baqarah ayat 216

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

JAWAPAN:

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "

- Surah Al-Baqarah ayat 286

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

JAWAPAN:

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."

- Surah Al-Imran ayat 139

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

JAWAPAN:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "

- Surah Al-Imran ayat 200.

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

JAWAPAN:

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"

- Surah Al-Baqarah ayat 45

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

JAWAPAN:

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?

- Surah At-Taubah ayat 111

******************************************************************************************************************

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

JAWAPAN:

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "

- Surah At-Taubah ayat 129

******************************************************************************************************************

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

JAWAPAN:

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."

- Surah Yusuf ayat 12

+++dengan izin Nya...DOA elak H1NI+++


Antara doa yang boleh kita praktikkan di kala berlakunya musibah H1N1 ialah :

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ


Maksud : Dengan menyebut nama Allah, yang dengan nama-Nya tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, sama ada di bumi mahu pun di langit. Dia-lah Yang Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. (H/R Abu daud, Ibnu Majah, Tirmizi dan Ahmad. Albani mensahihkannya manakala syeikh syuaib al-arnouth mengatakan hadis ini isnadnya hasan)

Doa ini dibaca sebanyak 3 kali pada waktu pagi dan petang sebagaimana sabda baginda s.a.w :


ما من عبد يقول في صباح كل يوم ومساء كل ليلة بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم ثلاث مرات لم يضر بشيء


Maksud : tidaklah seorang hamba mengucapkan pada waktu pagi setiap hari dan pada waktu petang setiap malam Dengan menyebut nama Allah, yang dengan nama-Nya tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, sama ada di bumi mahu pun di langit. Dia-lah Yang Maha Mendengar dan Maha Mengetahui sebanyak 3 kali maka tidak ada sesuatu pun yang membahayakannya.


Tuesday, August 11, 2009

+++ hilangnye sft 'kemanusiaan' manusia+++

salam...dah lame xpost sumthing kat sini...mklumlah bz sket sjak akhir2 nih....td ase sgt btuah....dapat dga talk dr prof john reily dari universiti of glasgow ....

huhu..besh la..die share pngalaman sume....huhu....tp arini dapat tau satu berita sedih dr seorg shabat kite dr fskb..huhu...hilangnye sft kmanusiaan manusia adalah isu yg sy tekankan di sini..insaflah.....sesungguh nya manusia itu bersaudara........

Dirodok sebab RM60



Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Mohd Fadly Samsudin
am@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Hanya kerana wang RM60, seorang pelajar hampir kehilangan nyawa apabila dirodok dengan pisau Rambo di rusuk kiri sehingga terkena paru-paru angkara dua penjenayah jalanan yang merompaknya ketika melalui jejantas di kawasan stesen monorel Dang Wangi di sini, kelmarin.

Lebih malang apabila pelajar berusia 20 tahun itu yang diserang di kawasan awam tidak dipedulikan orang ramai walaupun berulang kali menjerit meminta tolong dalam keadaan tubuhnya berlumuran darah.

Ng See Hoe, pelajar Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) diselamatkan anggota polis yang tiba di tempat kejadian sebelum dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini.

Nyawa mangsa diselamatkan selepas menjalani pembedahan bagi menghentikan pendarahan selain menjahit semula luka tikaman berkenaan.

Ng yang ditemui ketika masih dalam keadaan lemah di HKL semalam, memberitahu dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi kelmarin, dia dalam perjalanan pulang selepas menghadiri sesi temu duga untuk memohon biasiswa bagi menyambung pelajaran di UKM.

“Saya berhasrat pulang menghadiri kuliah dengan menaiki LRT, tapi tersesat di Stesen Dang Wangi. Berikutan itu, saya segera turun di stesen berkenaan dan bercadang mencari stesen monorel terdekat untuk pulang ke kampus.

“Ketika melintas jejantas, tiba-tiba muncul dua lelaki yang saya perasaan dalam keadaan mencurigakan. Bagaimanapun, saya tidak peduli kerana mahu segera tiba di kampus,” katanya.

Menurut Ng, firasat buruknya menjadi kenyataan apabila kedua-dua lelaki terbabit tiba-tiba menghampirinya sebelum seorang daripada mereka memaksanya menyerahkan wang.

“Seorang daripada mereka terus mengeluarkan pisau Rambo dan cuba menikam saya dari arah hadapan. Namun, dalam keadaan cemas saya terus menepis dan menggenggam mata pisau berkenaan dengan tangan kanan bagi mengelak dia menikam tubuh saya.

“Dalam keadaan kesakitan dan tangan berlumuran darah, seorang lagi lelaki merampas dompet berisi wang RM60 dan telefon bimbit saya sebelum kedua-dua penjenayah berusia 20-an itu melarikan diri,” katanya.

Menurut pelajar itu, dalam keadaan kesakitan, dia mengejar penjenayah terbabit sebelum membaling beg sandangnya ke arah seorang daripada mereka.

“Bagaimanapun, lelaki itu yang bersenjatakan pisau Rambo berpaling dan meluru ke arah saya lalu menikam rusuk kiri.

“Saya hanya mampu menjerit kesakitan sebelum tersungkur berlumuran darah. Ketika itu saya menjerit ‘Perompak! Perompak!...’, namun beberapa orang awam yang melalui jejantas itu enggan memberikan bantuan,” katanya.

Ng berkata, nasibnya baik apabila selang beberapa minit kemudian sepasang kekasih yang melalui kawasan jejantas berkenaan bersimpati dan membantunya dengan menghubungi abangnya serta talian kecemasan (999).

“Saya tidak sedarkan diri dan hanya mengetahui dibawa ke Wad Kecemasan HKL dengan menaiki ambulans. Difahamkan, anggota polis peronda yang tiba ke lokasi kejadian segera menghubungi HKL sebaik mendapati keadaan saya yang kritikal ketika itu.

“Saya kemudian menjalani pembedahan. Keadaan saya kini stabil dan amat berterima kasih kepada doktor serta kakitangan hospital yang bertungkus-lumus menyelamatkan saya,” katanya.

Sementara itu, abang mangsa, Ng See Fai, 25, membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi berhubung kejadian rompakan berkenaan yang turut menyebabkan telefon bimbit adiknya bernilai RM350 dilarikan penjenayah.

“Saya terlalu sayangkan dia (See Hoe) kerana kami hanya dua beradik selain dia penghibur serta seorang yang bijak dalam akademik.

“Saya puji sifat kentalnya walaupun dalam keadaan lemah dia masih boleh bergurau dan bersemangat untuk kembali memulakan sesi pelajarannya di UKM,” katanya.

huhu...sabar la kpd Ng...........<3.....
Blog Widget by LinkWithin