CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Wednesday, June 29, 2011

Bila LELAKI kehilangan TULANG RUSUK nya.

''Woman was made from the rib of man, She was not created from his head to top him, Nor form his feet to be stepped upon, She was made from his side to be close to him, From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him''

WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?

LELAKI: Kamu!!!

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!".

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di

hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?

WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat...

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Sumber:I Luv Islam


Sabda Rasulullah SAW,
“Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya; dan aku adalah yang terbaik dari kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak tahu budi.” (Riwayat Abu ‘Asakir)
Kate hatiku,

Thursday, June 23, 2011

BERIBU SESALAN.




Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku

wanita CANTIK:
=melukis kekuatan melalui masalahnya
=tersenyum di saat tertekan
=tertawa di saat hati sedang menangis
=tabah di saat terhina
=mempersona kerana memaafkan
=mengasihi tanpa meminta belas
=bertambah kuat dalam doa&pengharapan illahi..


Kate hatiku,

Tuesday, June 21, 2011

piya piya o piya piya.

salam...haih penat la arini..sampai taleh tido la plak..caner.

rindu sangat999999999 kat ini budak.

rase mahu aje culik die kat kedah bawak balik sorok kat umah.

my lil princess sudaa besar...

da nak masuk setahun 3 bulan...n perkembangan die skang best sangat2 sebab die da mula pndai cakap.. tapi die tak pndai lagi sebut cikcu...

jelesh die suda pndai sebut mummy-merujuk pada kakti saya.

huhu...

sofea or piya ni...ayu tahu?kecik kecik sudah ayu bile besar ayu raudhah la kut.hoho.

die gelak sopan je..jatuh pun sopan.pelik saya melihat.sebab saya rase saya dulu ganaih.haha

tapi bile die nanges..or buat konsert bak kate tok ayah nye.haha...memang sebijik macam saya.cikcu die..latihan vokal katekan.hihik.

tengok.makan pun nak cover2.haihs.sopan kan.

haip.ape tengok2?


lepastu comot sudaaa..d end of keayuan buat sementara.hehe

aksi2 piya..

piya ade botol susu..kau hado?hihi

haih macam la orang nak amik botol susu die.orang pun ade la..botol mineral=.='

muka yes yes!

muka macamni hanya akan dibuat bile kite cakap 'biasseee die tuuu...' --dengan nada ibu die ye.die seterusnya akan majuk dan berisiko tinggi untuk nanges.so plis dont do dis at MCD..at home, ok.haha.

p/s:macam syasya my kazen..baru je pndai sebut kikin..nak panggil kak kin jadi kikin...okee takpelah atleast die tahu la nak panggil.haha..tapi kan saya rasa piya mesti panggil saya CUCU instead of CIKCU...alaa..bile tah die jadi nenek saya.huhu...okeh ..nak tdo la.later nak wat entri sal batrisyia n badrina plak okeh.

salam.



Kate hatiku,

Monday, June 20, 2011

Mia adalah comel.

Salam hye followers and readers yang disayangi sekalian.....

owh ponatnye..baru balik dari bengkel lesen keta...aih...biase la ..orang da lama amik lesen saya baru nak amik..sabau ajela..doakan saya cepat2 pandai ea..hehe dah lama tak update blog..semalam husna n amsyar ajak gi PCB..saje makan angen..tapi dorang lebih banyak makan jem..haha kalau jem buah yang sodap takpe..nie jem atas jalan raya..ituh la degil nak jugak datang kb...haha..dah tahu umah jauh datang jugak petang2..ngeee..

papepun enjoy those picts ea..

adik amsyar..mia..salu sangat dah muka die masuk belog ni.mase kitorang gi main layanglayang aritu.hahah tomey tak tomey tak.

best kan jadik budak2.boley main kat playground.

nak aje saya naik jugak tapi apekan daya.kang orang tgk kate buang tebiat pulak.

lalu husna wat la cubaan...haha sama panjang aje...gelongsor tuh dgn kaki husna..abes2.patah lah benda2 kat playground tuh.huhu

me wif mia yang senyum simpul-simpulan bahasa.sweet je.hee

abang long. sekarang ta kira lu abang long ka ayahanda ka. haaa..nie lah die.haha mia amik nie tau .amacam DSLR x?haha..

datang makan angen, borak2...makan buah..

makan kopok n goreng2 n paling ponting ...

kelapa aiskrim yang sodapss..yahooo...ini die zooming.

nak cakap sedap sampai macam ni skali mia sedut.padahal sebab tak cukup inci.haha

kalau tanya nape tajuk entri ni mia?sebab banyak gambor mia je.kejap2 die suh tangkap gambor die.same je ngan abang die.tapi abg die skang da kurang sket sbb segan dah la skang.hahaha ye ye aje laaaa..

haih sudah la tuh.nak rehat.haha...minggu nie musti ponat sebab banyak hal nak setel pasal lesen ni.huhu

salam.


Kate hatiku,

Monday, June 6, 2011

Air terjun dan pizza.NO significant relationship. :p

Salam..hye followers and readers yang disayangi sekalian..

da lame tak updet belog.wah wah wah...first of all nak ucapkan selamat menyambut kedatangan bulan Rejab, Syaaban dan seterusnya Ramadhan ye semua..semoga bulan tarbiah ni jadikan kita lebih gigih beribadah kepada ALLAH SWT..INSYAALLAH..

Eceh tajuk bunyi intelek tak hengat.siap ade unsur2 biostatistik.maap lah ye..poyo je tuh..ni nak share gegambar yang saya amik mase gi picnic last minit dengan kawan2..ish3...picnic yang sangat rushing.tibe2 je ajak picnic..maklum lah tengah tanam anggur sementara tunggu result kuar..hehe...

da lame da gi ni ha...minggu lepas lagik..afta gi air terjun jeram linang yang terletak kat machang, kitorang terus gi pizza taman bendahara,,dekat umah saya nak sambut besday cik tinggi kita..husna ..heee..oke..enjoy those picts ya!

batu batan nie tambah efek sejuk jela..cuaca mendung mase nie..sejuk.grrr

itu backpack saya..dapat spot tak.sian die duk sorang2.haha

ikan2 yang ramai.eh banyak.

nie best.

besday gurl.husna.

kak dayah yang selesema tapi nak jugak gi airterjun.kan da sojuk!


orang lain tengah mandi manda saya snap je takde niat skodeng pun.haha tuh tempat mandi kanak2

taleh kasik gambar dorang main2 air.hehe..sory..saya pun tak main sangat pun.sejuk ase nak demam aje sentuh ngan air terjun.gi sana makan jambu je banyak.pastu cikedis.air gas lagi.sume tajaan pakcik din sbb die je nak makan..sungguh tak sihat makanan2 tuh.hahaha asek makan je die sepanjang kami main2 air...oh pakdin duk jauh2..kat budak2 laki main air.gentlemen la tuh ek.sebab kitorang terpaksa cari port yang takde dak laki.weh aku puji pakdin.mak aih.haha..oh no. dahtu tibe2 ade satu kapel nie datang nyebuk kat kitorang.terus rase tak selesa...pastu naik makan.

oke afta dat kitorang pun balik la..da alang2 tuh singgah masjid assalam kat umah saya dulu..solat pastu terus gi pizza..plan asal nak belikan kek utk husna tapi susah la..nanti kantoi...so bawak la die datang sini aje..

hehe..inilah itu budak tinggiiiii ...170++ tinggi die.kau hado?? (saya duk sebelah husna kelihatan seperti bayi aje)

oke enjoy la pict ternak lemak kitorang nie...aih makin gomuk den.

ni sedap.name ape tah.

garlic bread xsempat nak snap gamabr ade tangan2 rakus da rembat...haha baru aje nak amik gambar garlic bread beramai-ramai.kan da tinggal 1 1/2 aje.ish.korang ni.

garlic bread sangat sedap dimakan dengan mushroom soup plus chicken ni.nyam3,,jemput2.

pizzaaaaaaaaaaaaaaa...codappps..kitorang amik chicken supreme n ape tah lagi satu..cheesy tak hengat yang satu lagi tuh.hai pizza yang sedap!

oke mari makan!

jangan lupe bismillah dan doa makan.sebuk je duk amik gambar saya ni.

haih.sememeh.=.='

eh mane datang si pakdin ni.haha festime din ko masuk blog daku.haha

yahoooo...sedap2..kek cekelat sudah mari..ade eskrem atas die..sdap tapi kek die sjuk so keras sket..kire kek besday la ni ye usna...

credit to kak dayah yang sudah bekerjaya kerana menghabiskan duit belanja kami !hehe...tapi nape muke cari gaduh tuh.haha

lainkali amsyar, mia, kak yah, anis maravila, ammar n naim patut ikut...musti!


oke lah tuh jela...selamat bukak pose bagi sape yang pose jugak arini ya!:)

*salam*


Kate hatiku,

Wednesday, June 1, 2011

Dearie EfA's E-dAY :)



Salam..hye followers and readers yang disayangi sekalian..

arini nak update sal majlis pertunangan my besfren kat matrik..efa..nama die panjang sangat jangan terkojut plak...Nurzulaifa Shaheera Erne.

haha..tapi kitorang gi da lewat...majlis ade lagi tapi yang tunangnye da salin pakai baju biase da.haha..tapi oke la..smpai jugak kat umah efa..da 5 tahun tak jumpe si efa ni..da lain sangat2 muka die rase.huhu..darah manis kut?

oke papepun jum la ushar2 gambar hasil gigaman di umah nenek efa kat pasir puteh..kelate..gi sana ngan ain n zati..

juga kawan baik mase kat matrik..tolak petang..sebab mek ain ni koje ta pat cuti.haha..

da jumpa efa..Yahooooo.com.hehe...teruja tgk bunga efa.da rase macam tawen2..hehe

santek bunga!

jap jap nak enterprem gambar lama kitorang.

haha adoiadoi.

best nye die..dapat dua cincin sekaligus..cincin risik and tunang..terletak elok je kat tangan si efa ni..hehe

Nak wat wat tengok cincin efa tapi si ain gi tengok kamera lak..apdaaa..hihi

sian adik sdara efa jadik fotografer x bertauliah..

haha saya tak ready agi.haip2

kek dorang..

hantaran yang efa dapat..

tahniah efa..kawen nanti jangan lupe jemput ea..insyallah kalau ade kelapangan kami pergi oke?

salam.

p/s:bila la giliran saya..macam far to go aje gaye gayi nya....huhu


Kate hatiku,
Blog Widget by LinkWithin