CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Saturday, July 31, 2010

++ketika ALLAH memilihmu untukku++


Ketika Allah Memilihmu Untukku..







(sile play soundtrack tu before bace entry;) )

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)

++kate hati eiykinsshi : tahniah kepada kawan2 ex-naim yang sudah mndirikan rumahtgga mahupun bakal mendrikan rumah tangga..qilah, alia,hanis, dila,farah,inoue,kak tikah, fateh n sume2 la..semoga kita semua mmpu mnjadi bidadari hati suami tersayang..bercinta sampai ke syurga..insyaALLAH..ameen :,)++



Kate hatiku,

Monday, July 26, 2010

++i love nature!++

250710
''HARI INTERAKSI JABATAN PEMAKANAN DAN DIETETIK''
location: FRIM , KEPONG

salam...
i would like to share wif all of u some photos dat i 've snap during our interaction day...n ade gaks from my frens cam!thnx n credit to all ma fren yg amik gmbr sy gaks..kalo x, xde la gmbr kngn.hihi..All those beautiful sceneries n oso the peace n calm made my heart keeps saying..Subhanallah.enjOy it!:)

1st gmbr..4th year yg join!wallaweh!hihik..xpelah 5 org je pun..hee..

us...giGam as usual..but dis time i'm not dat giGam...whoa..jadik fotografer rugi la..xbnyk gmbr sdrk...gmbr org jew..hihi..sesmpai di sane...

sy amik gmbr nie utk tjukkan mode 'sharing d happiness'..nice x?hihi..ma frens pon cumil jew...excited pun ye gaks.haha.. :) thnx jadik model sy!

''the road not taken?''hihi


'di mna ade kemahuan d ctu ade jalan..hehe'

looking 4ward..me n ma buddy..suriyani..:)

pict taken by : ivy..thnx!

dis is nice...rite?i snap dis ..hihi



in da jungle...mighty jungle!kami berjungle trekking..huhu..mmg sakit badan btul lah!haha..

in da jungle..ade gajah!''gajah bsimpuh!yes..name pokok!haha''npk x ?mate , belalai, kaki gajah tgh bsimpuh?npk x?hihi..

nie amik gmbr jauh2 sket...

pokok ni nme die liyana..macam nme ma fren lin!lin..ko ke jumpe pokok nie?hihi...pokok ni die cam ade air dlm batang die..yg curl2 tuh yer...kalo sesat2..xjumpe air,,,sile potong, leh minum yer.hihi

pokok pembunuh ni..die makan pokok lain..takut x...hee..

pokok banir..die jugk dikenali sbg pokok jamban?kenape?ofkos sbb fx die..sbg toilet..hihik..

pokok kacip fatimah..sy suke kombinasi warne die..

daun ni bile kenyek2 kua bau cam tiger balm...hehe..

kak huda n ili wif dat leaves...


me..seb bek kak huda tlg mikkan gmbr..tenkiut!




canopy of shyness....real ni...subhanallah..cntik x?hee~~

bwh umah lame..eee...scarry.haha

ma best fren..ili..suke ati ketuk2 uamh orang..kang ade org jawab baru taw.haha..

evidence!we're in d jungle!awimaweh awimaweh..hahaha :p




bbQ time!yummy...!


Ini konon2 meja vip..hihik

performances time!sume sporting!ini bagus!

depa yg spoting...hihik..macam2 ade..sketsa yg kelaka abes, tarian sorry2, tarian kipas, tarian sayang kinabalu n etc...enjoy sgt..mmg la JPD..Jabatan Penghibur dan Drama..dari dulu lagi..JPD rAWkzzz :P


station games!abes bsh bju n tdg sy..aiyoookkk..



n then...ade la sharing moments siket from seniors n pnympaian adiah..hehe...

kak huda, thiru n leman share their experiences wif us!so sweet...thnx!ramainye JPDianSS...luv this moment!:)

yg pling besttt...


kumpulan sy n ili..kumpulan A menang lam station games tuh!mmg tbaek..xpela...walaupon bnyk kna simbah ngn air n watercolour..haha..trasa nk demam jugk la..haha..

okeh da abes program!papai....penat2..haha..muke sy taleh blah jew kat situ..tdg abes basah kna water splash mase main station games..mmg tbaek!!!!!!!thnx to all 2nd year of jpd...best sgt interaction day kali ni!n to all my juniors..i mean,super juniors..gud job!u all mmg best...

c u next time!

:)

Kate hatiku,

Sunday, July 18, 2010

++BIDADARI++


BIDADARI

by MUNIF HIJJAZ

Bidadari..Bidadari...
Temanilah resahku

Bidadari..Bidadari..
Tenangkan-lah Jiwaku

Sumpah Setia
Hidup Mati
Selamanya
Kerna Kau Isteriku
Isteriku Tercinta
Pelengkap Rusuk Diriku

Bidadari..Bidadari..
Jadilah pendampingku

Bidadari..Bidadari..
Jadilah sang setia

Kerna Cinta
Cinta Suci
Ertinya Tidak Pernah Sepi
Sepi daripada
Cubaan yang tak terduga

Chorus
Kau Umpama Bintang Utara
Penunjuk Jalan yang terang
Kau beri harapan
Saat ku jatuh bangun semula

Kau Berikan Sakti Cintamu
Penawar racun berbisa
Dan ikatan kita
Cinta Abadi HANYA di Syurga

***
Bidadari itu jelitawan yang sangat mekar,
Riasnya indah lagi memukau,
Lentuknya tertib lembut gemalai,
Nur kasihnya terang cemerlang terpancar,
Serba sempurna akhlak gemilang.

Wahai Muslimah ku tahukah dikau…

Sesungguhnya bidadari itu mempunyai Ratu,
Yang sangat sempurna dari yang sempurna,
Yang sangat dicemburui oleh sekaliannya,
Yang menjadi peneman paling utama,
Yang sangat memukau melebihi segalanya.

Wahai Muslimah ku tahukah dikau…

Ratu bidadari pada dunia fana ini,
Isteri solehah gelaran di beri,
Tiada tertanding akhlak dan pekerti,
Tiada terbilang kesetiaan dan ketaatan diberi,
Tiada ternilai budi dan pengorbanan pada Allah dan suami,
Itulah Ratu bidadari di alam syurgawi.


Wahai Muslimah ku tahukah dikau…

aku mengidam bertemu dengannya,
Hanya mengharap pada Ilahi,
Agar niat, amalan dan ikhlas ku di perhalusi,
Dalam merafakkan kesyukuran kepadaNya,
Agar syurga menjadi imbalannya,
Supaya hajatku menjadi terlaksana.

Wahai Muslimah ku tahukah dikau..

Sesungguhnya Ratu bidadari menjadi idamanku,
Bukan sahaja membawaku ke syurga Allah,
Malah menjadi Ratu penemanku di alam sana,
Dan menjadi harapan dan doaku selama ini ……
Agar Ratu bidadari itu adalah kamu….……

InsyaAllah…..
.

*bidadari syurga hadir di bumi...n dia adelah isteri yang solehah yg taat setia pada suaminya...huhu..tharu seketika.. *

:' )



Kate hatiku,

Saturday, July 17, 2010

++Cikgu Nasi Ulam++

salam...

ellopz...post nie special utk sume kwn2 yg ade kt oversea esp. my best fwen foweva, faiz shukri, or dr.nik faiz (motivasi sket) yg da setaun mngidam lauk kg..bulan 8 nie balik kelate..so ..

:P

pkcik..nie la die....

''CIKGU NASI ULAM''

da best restaurant eva kat kelate...

nie ghupa die.sy taw kamu ta ingt da jalan kota bharu..kamu mgkin lagi ingt jalan jordan.xpe.sy pndai jalan sini.hahah...sbb mase LI ase cam dekat 10x jgk mkn kat sini ngn kwn2 ofis.balik dr klinik pun still singgah sini.hahah..


Address:
Taman Selera Kraftangan, Kg Kraftangan, Jalan Hilir Kota
15000 Kota Bharu
Kelantan
Malaysia (bukan jordan, cork,india ataw indon yer kwn2.hihi!)

info2 nie lak copy paste jew...hahaha.. XD

''speaking la sket ngn dr. kan... (-.-'') ''

ABDUL HAMID IDRIS (more well known as Cikgu Hamid) the owner, studied economics at Universiti Putra and was a teacher before he started his food business back in 2003. Cikgu Hamid uses a family recipe for his nasi ulam that is traditionally Kelantanese.

He has opened a branch known as Restoran Taman Orkid at Jalan Padang Tembak, Pengkalan Chepa in Kota Bharu (dekat sgt ngn umah saya) and it is operated by his wife.

Specialty 1: Nasi ulam, white rice mixed with traditional salads and herbs

White rice eaten with raw vegetables dipped in a spicy sauce or sambal that is garnished with lime, onions, chilli, lemon grass and tempoyak (fermented durian paste) and of course ur kegemaran ..budu , viva la budu..!(beli 30 botol nnti). The customer picks his own raw greens to complement the meal (ulam la ni). Among the vegetables served are those that have been blanched to make them more palatable, for example, the egg plant, segala macam pucuk mucuk sume ade..yg best ade watermelon la...mnyedapkan lagi..

Specialty 2: Ayam goreng, fried chicken

Well-marinated with spices like tumeric and served with the nasi ulam, price per piece depends on size. Fried meats are a great complement to the raw herbal taste of the rice, something like a salad with roast chicken.( xsah kalo x amik ayam goreng ni.haha)

Specialty 3: Ikan keli goreng, fried catfish

Marinated catfish fried to a golden crisp to be served with the nasi ulam, price per piece depends on size. Catfish have a strong riverine taste so deep-frying helps to ameliorate it. Couple with nasi ulam, they make a great dish.(ni lagi sedap..adooii..)

Specialty 4: Ikan patin asam pedas, silver catfish asam curry

Patin fish cooked in asam-flavoured curry to be served with nasi ulam. Asam pedas is a very common curry among the Malays, especially in the northern parts of the peninsula. It is flavoured with, among others, daun kesom, chilli and a bit of belacan.

Specialty 5: Ikan patin lemak, silver catfish curry with coconut milk

Patin fish cooked in santan-flavoured curry to be served with nasi ulam.nyam3...codap2..suda lapar..


siap ade LAMPIRAN nie...haha..

rmi org..bukti kesedapan,,,pakai bju putih kopiah tu ckgu hamid tu..haha..

org2 ngah amik lauk..

tgk ulam die....n budu n tempoyak..ngeee


ia boleh dimakan seperti ini...yg selalu sy makan...


dgn air2 sebegini..yg selalu sy minum..haha


air bandung ade bijik selasih..mnyejukkan badan.haha..

tgk ulam yg ade...bnyk n mcm xcaj pun..hihi..sy nutritionist mnasihatkan anda mkn ulam secara tegar utk menambahkan awet mude kamu yg mmg da tserlah.haha


kesimpulan : sy nak ajak kamu mkn sini la.2je.hahah...ajak la sume.wat reunion.hahaha :p


p/s: sape2 yg bace belog nie n xmkn budu n tmpoyak..maafla ...nak wat cner..sy kelate sejati...hihi!




Kate hatiku,

Thursday, July 15, 2010

++4th yeaR??xcaye..++

Salam..

hurm...da bosan la upload2 pasal event n aktiviti jew..tapi xtahu lah ape nk updet dlm belog tcinta nie yer...tp sy nak panjatkan stinggi kesyukuran sy pd DIA yang maha Esa sbb da bagi sy pluang untuk saya masuk 4th year....sy harap DIA jugak bagi sy kekuatan utk sy mjalani kehidupan sy sebagai seorang final year student...sebnrnye sy takut sgt2 n cam xpecaye jew...sebab sy masih ingt di saat sy angkat2 barang lepas mggu msra pelajar mse sy 1st yer...tup2 sy dah 4th year..cepatnye mase blalu...huhu....

insyaALLAH, sy akan blajar bsungguh2...semoga sy capai target yg sy rahsiakan dlm hati sy je ni.xckp kat org pun..hihi n harapan sy..sy tak akan di saiko oleh sape2 dah...n x nak ulang sume ksilapan nyata dan bnda2 bodoh ke dlm idup sy.. sy nak bina idup baru n moga ianya jadik titik pmulaan bagi kjayaan hidup sy n semoga thun akhir nie akn jd titik tolak jgk bagi karier yg sy impi2kan iaitu utk jadik seorang nutritionist yg bjaya n bkhidmat utk komuniti demi agama, bgsa dan negara..ceywah...huhu..

arini da dapat jadual 4th yer..boleh thn la...4 subjek tmasuk tesis...tp yg sy takut2kan adalah farmako sendri..selain tesis tuh tayah ckp.sah2 takut...sbb sy da lame tggl bab2 mnghafal nie..sy cume harap sy dapat lalui sume nie dgn best.....insyaALLAH..amiin..doakan sy yer kwn2...n insyaALLAH sy doakn kamu semua jgk...

sy akan buat yg tbaek dlm idup sy..insyALLAH...niat kerana ALLAH SWT yg da bagi nikmat hidup n nafas kpd sy..n sy janji..sy xkan sia2kan lagi or bagi org amik ksempatan ats kelemahan or kebaikan sy (baik ker?agk baik taw...heee) ..n lagi sy nk cube utk capai kjayaan n sy nak adiahkan kejayaan sy kpd org2 yg sygkan sy..supaya ade yg mereka bley bangga dgn sy...tp..cume utk yg ikhlas sygkan sy..huhu...mak ckp xley n xbaik mainkan prasaan orang..dosa..sbb tuh sy ckp awl2 nie....(xde kaitan lngsung kut:p )

trime kasih ayh, mak n family yg da susah payah bsarkan sy n layan sy yg nakal nie..trime kasih piya syg n syasya syg sbb da ceriakan idup cikcu.. trime kasih jgk kat kwn2 dr tadika smpai u..kerana sudi jadik kawan sy n bukan wat2 je jadik kawan sy....trime kasih sgt2..trime kasih lectrer2 n cikgu2 yg da ajar , nasihat n marah2 sy smpai sy reach thp nie..setat dari cikgu tadika kemas, ckgu sekolah rndah,SK Kutan yg best, SMKA Naim Lilbanat yg indah, n matrikulasi kedah yg damai...smpai la lctrer di ukm nie sdrk..

kalo xde ckgu tadika sy xkn pndai ABC n dapat bace buku2 cam Krause atau farmakologi nie..kamu sume sgt bharga dlm idup sy..kamu sume mmg TERBAIK dlm idup sy...sy xkan jumpe lagi yg terbaik sbb kamu semua mmg tbaik..sy syg kamu semua...yg da sokong sy smpai sy da 4th yer...selamat bjaya yer sume...jom same2 doakan yg tbaek dalam hidup kite sume..

sy siyes syg kamu sume smpai bile2 pun...soal rasa, lidah mmg xleh tipu...huhu....


salam syg dr sy...


WAN NURUL ASHIKIN BINTI WAN MOHAMAD


:)


Kate hatiku,

Wednesday, July 14, 2010

++sang mantan yg BULAT++

salam..hari ni ase nak lak post event yg sy g semlm...13/7/2010...mkn malam untuk kami mantan2 jaksa sesi 2009/2010...huhu.....best la jgk..mkn buffet kan..sodaaaapp...heheh....bnyk gk sy mkn,,,huhu...
nie la kami yang BULAT....BULAT tuh ape senanya...??


B-U-L-A-T = Buat, Ubah , Lari, Ajar,Tahan

...hehe..adela mksud2 disebaliknye...haha...
ok nie sy la gmbr2 yg ade..xbnyk pun..kamera tade bateri lor semalam...lupe nak tukar bateri..huhu....
k lah nie ucapan dari lee fang..mantan nydp 1 jaksa...sempoi btul ucapan die..heeh


ni plak dr zit, our bloved pngetua....bg ucapan mlm tu...dr kate kami mantan2 nie unik dan lain dr yang lain...hahaha....mmg la havoc smcm kut kami2 nie..kui3...

kami..muke mawi sgt taleh blah ok..sebok jew...hesh


ngan sheila, n ili...



ngn sheila....mntan jksa kebud..ngeee


ngan sem.mantan su 1 jaksa..n bunge.haha



ngan ivy...huhu...mantan su 2 yg bjaya...hehe

ngan drg..xde keja..haha....

ngan yaya...cumil nye yaya.ank dr zit....ase nak gigit je pipi yaya...

nie plak pe??
sesi suap mnyuap puding...haha



persembahan dari jksa baru...

kami pun g mnyibuk kat depan jugek...hehehe


lalu sheila , epul, naz n drg2

terkarok...ter ok...xniat tu.hahah


tapi satu yg sy taleh lupe...puding n kek coklat ni codaaaappp...nyam3....kau jadik pojaan hatiku...huhu
trime ksih pada jksa baru yg organise majlis nie..arap korg sume dapat jalankan tggjawab lagi baik dari kami mantan2 jksa...selamat mnjalankan tugas, ikhlaskan niat dan manage mase btul2...so dat korg akan enjoy n hrgai mase2 korg jadik jksa ni coz ia adalah satu pnglmn yg sgt bharga dan sgt bgune in our future k...n to all admins tmasuk pngetua, timbln pngetua, ketua felo n felo2 yg len...thnx a lot..bnyk sgt belajar mase jd jksa...tme kasih bg sy pluang nie...huhu...


yeay2 dapat adiah.haha...

last but not least...nie la gmbr sy ngn cndrahati yg dapat smlm...tadaa....


tapi memandangkan da jadi mantan...ex da kan..so wat effect lame2 la sket kut....selamat tinggal portfolio

*HAL EHWAL MAHASISWA DAN SUMBER MANUSIA*

JAWATANKUASA SISWA SISWI KOLEJ TUN SYED NASIR

BYE999999.....


:)


Kate hatiku,
Blog Widget by LinkWithin