CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Saturday, February 19, 2011

UmaMI @ IMU 17/2/2011

salam ...hai followers n readers semua

ape kabar semua...arini saya nak update sal event yang saya gi 2 hari lepas...lambat sikit update coz tak de mood nak berblog..tak tahu lah plak kenape.ini tajuk besar benda nya....

Scientific Update on Umami Taste, Physiological & Nutritional Implications in Human Health

as an introduction, nak cakap sikit pada korang sal umami taste ni....actually rase mono sodium glutamate (MSG) yang ade dalam makanan korang...atau dalam bahasa senang die ajinomoto...tapi nie natural punye ajinomoto....Glutamate ni salah satu amino acid...dapat tak..huhu...nanti lau tak paham..sile ajukan soalan kat ruangan komen ye.teehee...bajet boleh jawab....


ini umami discovery kit...ade dalam tuh..belacan, tomato baby, parmesan cheese n konbu...memang umami taste sangat tinggi lah dalam makanan2 ni semua..tayah tanya la mane hilang tomato baby tu ha.da selamat dalam perut saya.teheee...

ok nie antara speakers yang dijemput..sume dari jepun la...umami taste nie kan basically memang orang jepun yang discover...


=Dr. Ana San Gabriel : Umami taste & its role in protein digestion & amino acid absorption=

=Prof Takashi Sasano: Umami taste sensation in the elderly, nutritional status and salivary secretion=

=Prof. Ryuji Yamaguchi : Is Glutamate safe as an additive?=

after that, Q&A session


kawan saya..

lecturer saya...Dr. Hasnah

antara audiences yang hadir

candid candid paling saya suka..

sedap plak mak cik lin kite nie tdo

zue n shira

khusyuk nau mira!

ape yang ili risaukan tu?


my cik kiahs..oh no!dah x jadi candid..tehee...


after that..before balik ayuhlah kita berGigam as usual...
giGam ngan prof2 yang sporting morting nie.pastu cakap, arigato gozaimas99...tak habeshabes..sebab itu aje satu perkataan yang den tahu.hihihi


then tiba lah masa untuk makan2 time!nie yang saya paling suka.haha...marilah kita merasa umami taste di dalam lauk pauk...ayuh la...tehee..

promosi makanlah ulam2an untuk mendapatkan umami taste.eh, boleh ke.hahaha...tapi siyes rasenya rencah2 dalam lauk pauk semua ditaja oleh ajinomoto...

bergiGam jap depan entrance IMU

jalan jalan nak menuju bas kami yang pinky semacam

dalam bas..sudah mahu bertolak pulang..selamat tinggal IMU!

umaaaaaaamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii menyedapkan makanan.tapi kalau yang buatan tuh yang takleh ambil lebih dari limit....umami taste yang natural lagi bagus dari garam.garam leh sebabkan darah tinggi.haaa..ingat tuh.okie.dah la tuh.x larat da nak bebel.haha....

salam.


Kate hatiku,

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin