CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Ikut Kata Hati

MY HEARTBEAT!

Monday, October 26, 2009

++daku ,kamu dan incik stress++

STRESS?????????????Setiap orang pasti akan rasa stress xpon penah la kan???… Kadang-kadang sangat-sangat stress.. ase cam nk je maki2 meja kerusi even pen printer pon jd mngsa...sekecik2 pen pon kamu ase nk patahkan...baling henset tuh msti da biase sume....hehehe...atau...Mungkin stress dengan sesuatu atau seseorang…???? Kadang-kadang sy pun tak tahu nak bagi nasihat macam mane kalau kawan2 tnye how to reduce stress, but..ni several tips la to manage your stress.. Hope you 'll gain sumthing from it.. :)

1. Cari sedikit privacy moment in every single day! Sebab kamu berhak untuk mendapatkannya….Kalau rasa terbeban dengan mana-mana keje @ insan..leave them for a while..ntah2 keje2 tuh pon tamo jugak kamu tgk die jap..asek mngadap diorg je.bosan gak die..hahaha

2. Ceriakan hari kamu ! Kamu kena tahu how to take your self lightly and your work seriously k..?? Haihh, kenapa perlu bebankan fikiran dengan SEMUA PERKARA yang jadi di sekeliling kamu…? Ermm..sebab..Matahari tetap akan bersinar hari esok walaupun kamu sudah tiada kan… :) ..Jadi, nikmatilah hari ini seadanya..

3. Berhenti….Fikir…Kira 1 sampai 10 bila kamu rasa macam nak ‘meletoppp’…Kira perlahan-lahan je tau… ;) tayah kot laju2.....

4. Bertenang.. Jangan rushing…Elakkan buat apa-apa keputusan ketika kamu stress… Sbb keputusan tu mungkin hanya berlandaskan emosi kamu semata-mata ..bukan aqal… Hmm, takut plak nanti kalau2 decision tu akan memudaratkan kamu plak..huhu.....

5. Senyum sokmo.. Bila kita senyum, susah nak rasa stress kan..Tak percaya..? Cuba lah…duk depan cermin tgk la snyuman kamu yg manis tuh.ceywah....hahahahah

6. Berbuat baiklah pada insan lain… Kurangkan perbuatan menyakitkan hati orang lain k.. klu tgk seseorang buat kamu stress, jgn tgk dia…jgn jgn kau menolak cintaku..tetibe nynyi lagu puspa pehal..nih la slh satu simptom stress k..haha..k sambung. Baik tgk org yg leh wat kamu tenang..cth:gmbar famili..haa..yg nih sy slalu lah wat...n Klu dengar kata-kata sum1 buat kamu stress, wat2 xdenga je.... Kalau membaca tulisan dia buat kamu stress, tak perlu la baca..adeyh..huhu...

7. Maafkan lah dia… Kadang-kadang orang tu tak sedar sikap dia menyebabkan kamu stress… Even, kalau still tak puas hati pun, tunggu masa yang sesuai untuk tegur dia k… Lapangkan dada untuk memafkan dia..Pasti stress kamu akan berkurang..semua org pon penah wat ksilapan..haaa...jgn nk ckp kamu x lak...hehehee~

8. Hug more… Kamu pasti akan rasa lebih tenang dan damai di hati kalau dapat peluk makhluk lain i.e your pet like kucing (meow2 bak kate atuk sy..hhaaha) OR seseorang i.e teman baik .. In fact, we all need hug..paling x pon...teddy bear kat bilik pon jd la...hahaha

9. Take a chance of love… Terapi yang selalu dekat dengan kita tapi kita selalu terlupa.. Eh!tp.... janganlah kecilkan skop kasih sayang ni… Definisi sayang itu luas .. Parents,siblings, abg, kakak,adik laki kamu yg mgkin kiut..atau adik pompuan kamu yg sememangnye comel..(lalalalala).. kawan-kawan, anak-anak @ pasangan kamu (kepada yang dah kahwin..) Their caring and our commitment to them adalah sumber kekuatan yang paling utama dalam hidup kita.. Haihhh, kamu tidak keseorangan lah di dunia ini.. Share your problems with them .. jgn pendam...kang meletop kang...sape la nk jwb...Kalau perlu, menangis je la..huhu..mnanges bes jugak kdg2....taleh juge asek blagak tabah...nk nanges tuh nanges jelaa.....haish....

10. Baca dan hayatilah ayat-ayatNYA…kalam DIA...pahami mksudNya.. Pasti kamu akan rasa tenang… Sangat tenang.. DIA sentiasa ada…Kita yang selalu lupakan DIA.. Yakinlah dengan janjiNYA … DIA takkan pernah uji hambaNYA dengan segala sesuatu yang berada di luar kemampuan hambaNYA … La Tahzan.. Ujian setiap orang berbeza kan.. Appreciate your self and every single challenges in your life..! Kamu insan terpilih untuk dugaan itu :) n take it as a challenge not as a problem ofkos.....(jgn la ngntuk dga prinsip sy nih...lalalala)


++kate hati eiykinsshi:DAH2 JGN TDO....hahahaha...

last words...bg lah rumus pressure:

force/area

so ...pk lah cmne nk turunkan pressure....hehehe..


slamat mncuba++

:)

2 comments:

  1. "Kamu insan terpilih untuk dugaan itu" love your quote!

    Yg penting jgn pjg2kan stress, lepas dah setel jgn ingat2 lagi, just proceed to the next stress..hehehe :)

    ReplyDelete
  2. teheee...ituh la kuning lak quote tuh kena tukor kaler ni :) heeee betul99 stress kadang2 terapi..lebih motivated utk mnghadapi hari2 mndatang insyallah:)

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin